Seppo Hovi: Tenavatähti oli moraalisesti korkeatasoinen kilpailu

Nykypäivän laulukilpailuissa lavalla seisovat viimeisen päälle stailatut esiintyjät. Ympäristö oli toinen aikana, jolloin Seppo Hovi luotsasi suosittua Tenavatähti-ohjelmaa.

MTV3-kanavan Tenavatähti-suosikkiohjelma toi 1990-luvulla ruutuun joukon sirkeäsilmäisiä lapsia, jotka nauttivat silminnähden esiintymisestä.

Tänä päivänä parrasvaloihin pyrkii yhä kasvavissa määrin nuoriso, jolle julkisuus on itseisarvo ja tosi-tv -ohjelma väylä haaveen toteuttamiseen.

Seppo Hovi painottaa, ettei Tenavatähdellä ja nykyisillä laulukilpailuformaateilla ole mitään tekemistä keskenään.

− Tenavatähdessä ei ollut minkäänlaista ohjelmatoimistoa mukana, eikä siinä lähdetty tuotteistamaan uusia lapsitähtiä.

− Lapset olivat poskettoman innostuneita, koska homma oli leikinomaista. Se on vastakohta siihen, mitä nykyään nähdään formaateissa, joissa heikoin putoaa, Hovi sanoo.

Lapset valitsivat itse laulunsa

Seppo Hovi työskenteli Tenavatähden luotsaajaksi ryhtyessään luokanopettajana. Hän oli myös kahden pojan isä.

− Minulla oli jonkinlainen näkemys lapsista; mitä he tekevät vapaaehtoisesti ja mikä on väärinkäyttöä. Ja en ole nähnyt mitään vapaaehtoisempaa ja innostuneempaa kulttuuritoimintaa lasten tekemänä kuin Tenavatähti.

Hovi mainitsee esimerkkinä romanipoika Leif Lindgrenin, joka astui lavalle pienen ammattilaisen elkein ja valloitti yleisön Liljankukka-kappaleella.

− Kysyin häneltä kilpailun aikana, että mikä sinua on ottanut päähän tässä prosessissa. Lefa vastasi, että se, kun Jukka Kajava kirjoitti Hesarissa, että hän tekee tätä jotenkin vastahakoisesti. Että kirjoitetaan sellaisia, jotka eivät pidä paikkaansa.

Hovi muistaa myös, miten toinen suosikki, Matias Sassali, herätti kappalevalintansa Elämää juoksuhaudoilla myötä kauhistelua. Matias itse totesi, ettei esiinny lainkaan, ellei saa laulaa sitä mitä itse haluaa.

− Jos laulut olivat sanoiltaan liian aikuismaisia tai vähän eroottisia, me kyllä ohjasimme lapsia vaihtamaan kappaletta. Taustatyöryhmä oli ammatillisesti erittäin vahva ja moraalisesti korkeatasoinen, Hovi lisää.

Lapsitähdistä menestyjiksi

Hovi tiedostaa, että jos Tenavatähteen olisi valjastanut kunnon koneiston, olisi formaatilla voinut tahkota rahaa tosissaan. Se ei ollut kuitenkaan koskaan ohjelman tavoite.

Osa Tenavatähdistä on sitä paitsi luonut sittemmin uran laulajana täysin omin avuin.

− Olen tavannut heitä vuosien varrella. Viimeksi törmäsin keikalla Karoliina Kallioon, jolle musiikista on tullut ammatti.

Karoliina ja myös Seppo Hovi itse ovat hyviä esimerkkejä siitä, ettei lapsitähden kohtalo ole Suomessa traaginen, vaikka toisenlaisia tarinoita kuullaan aika ajoin Hollywoodista päin.

Hovi oli hädin tuskin 10 vuotta, kun hän alkoi esiintyä Lastenradiossa ja pian myös televisiossa.

− Se antoi esiintymisvalmiutta ja oli osaltaan varmasti vaikuttamassa siihen, että pääsin opettajakoulutukseen ja ryhdyin esiintyjäksi. Varmasti siinä tuli vähän liiankin suulaaksi, mutta ihmisiä en pelännyt.

− En tiedä ihmisiä, jotka puhuisivat katkerasti siitä, että olipa heillä paljon töitä, harrastuksia tai tekemistä, jos kaikki on ollut mielekästä, Hovi toteaa.

Studio55/Jenni Kokkonen


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja