Sensuurin lippujuhlapäivä

Kun Suomessa vietetään parhaillaan iloisia valmistujaisjuhlia , puolustusvoimien lippujuhlapäivää ja marsalkka Mannerheimin syntymäpäivää, niin samaan aikaan, kesäkuun neljäntenä

Kiinassa vietetään Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn 24. vuosipäivää. Tätä päivämäärää voisi kutsua myös modernin Kiinan sensuurin lippujuhlapäiväksi. Sillä sitten vuoden 1989 tapahtumien sensuuri ei ole maassa lainkaan hellittänyt, päinvastoin.

Jos näinä päivinä yrittää esim. Googlen kautta päästä lukemaan 24 vuoden takaisia synkkiä tapahtumia, ei se onnistu hakusanalla ”Tiananmen” sen paremmin kuin aukion suomalaisella ”Taivaallisen rauhan aukio” –nimelläkään. Eikä liioin ” June 4 incident” tai ”Tiananmen incident” hakusanoilla. Taivaallisen rauhan aukiolle on näinä päivänä turha yrittääkään mennä kuvaamaan lipun nostoa tai laskua – ainakaan jos vähänkään haiskahtaa toimittajalta. Ja tässä suhteessa tuhansilla paikalla olevilla siviilipukuisilla poliiseilla on erittäin tarkka vainu. Kaikki asiaa muistelevat ovat tiukassa kotiarestissa eikä Taivaallisen rauhan aukion äideilläkään (Tiananmen Mothers) ole oikeutta surra omaistensa kohtaloa julkisesti.

Satoja ellei tuhansia ihmisiä sai tässä demokratiaa ja sananvapautta vaativassa verilöylyssä surmansa. Asia on yhä niin arka, että siitä puhuminen julkisesti johtaa heti vaikeuksiin.

Pisimmälle on menty Hongkongin naapurissa Guangdongissa eli Kantonin maakunnassa, jossa opiskelijoita on varoitettu pukeutumasta mustiin t-paitoihin, puhumattakaan osallistumasta Hongkongin muistomielenosoituksiin.

Kiinan nykyjohdon slogan ”Kiinalainen unelma” odottaa vielä toteutumistaan pitkään ainakin sananvapauden ja ihmisoikeuksien suhteen. 81-vuotias, yhä kotiarestissa asuva ja 7 vuotta vankilassa virunut Bao Tong sanoi hongkongilaisen South China Morning Post -lehden haastattelussa, ettei Kiina voi kehittyä, ellei tapahtuneita asioita käsitellä ja tosiasioita tunnusteta. Bao oli verilöylyn aikana puolueen pysyvän komitean jäsen ja vastusti väkivallan käyttöä opiskelijoita vastaan.

– Jos 1,3 miljardin ihmisen suut tukitaan, niin se on kauhistuttavaa, hän sanoi. Mutta vieläkin kauhistuttavampaa kiinalaisten mielestä tuntuu olevan joutuminen maan turvallisuuspoliisin hampaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat