Kommentti: Supervaltojen gorillapaini propagandamatolla

Potut pottuina.

Kiina ja Yhdysvallat paukuttelevat toisilleen rintakehiään kuin harmaahartiaiset urosgorillat konsanaan.

Mikä tahansa aihe antaa syyn hyökätä toistensa kimppuun – ainakin toistaiseksi ja onneksi ilman aseita.

Kiina ottaa kaiken irti George Floydin väkivaltaisesta tukehtumiskuolemasta poliisin kourissa Minneapolisissa. Teko synnytti suurimmat protestit Yhdysvalloissa sitten 1960-luvun kansalaisoikeuskamppailun.

Kiina piikittelee Donald Trumpia. Presidentti tuomitsi Pekingin uuden turvallisuuslain vapauksien tukahduttamisena, mutta uhkaa lähettää asevoimat Yhdysvaltain kaduille hoitamaan hommat nopeasti. (Vielä viime kesänä Hongkongin demokratialiikehdintä ei Trumpia juuri liikauttanut.)

Kiinan valtiontelevisio CCTV on luonnollisesti valjastettu mukaan. Se on tuupannut maailmalle kuvamateriaalia, jonka aiheotsikossa ovat sanat kommentti, yhdysvaltalaispoliitikot ja kaksinaismoraali.

Kuvamateriaalin käsikirjoitus alkaa voimakkaalla kannanotolla. Sellaista ei yleensä tällaisessa yhteydessä nähdä.

– Jotkut yhdysvaltalaispoliitikot, jotka ovat päättäneet kiihottaa väkivaltaa Hongkongissa, niittävät nyt mitä ovat kylväneet.

CCTV siteeraa ”maineikkaan” brittiläisen kommentaattorin, 1960-luvulla trotskilais-marxilaiseen liikkeeseen mukaan lähteneen John Rossin twiittiä. 

– Poliisi tappaa ihmisiä Minneapolisissa, poliisi ei tapa ihmisiä Hongkongissa. Mutta ilmeisesti Kiina, ei Yhdysvallat rikkoo ihmisoikeuksia. Mikä vitsi!

Wikipedian mukaan Ross on tällä hetkellä muun muassa kolumnistina Kiinan hallituksen nettiportaalissa china.org.cn:ssa. Siellä ei kirjoitella kolumnia, jossa esimerkiksi käskettäisiin presidentti Xi Jinpingiä pitämään turpansa kiinni ja eroamaan. 

Sen lauluja laulat, kenen rautaisesta riisikulhosta syöt. 

Yhdysvaltainkin sisä- ja ulkopolitiikassa on kaksinaismoralismia vaikka kuinka.

Sarja-avioeroajan, naisten haaroja kourivan presidentti Donald Trumpin Raamatun heiluttelu ja visiitti paavi Johannes Paavali II:n muistomerkillä on sitä itseään. Tai tarkemmin ottaen äänestäjiään pilkkaavan kyynistä. Mutta uppoaa riemastuneisiin evankelikaaleihin. 

Poliisiväkivalta on pahimmillaan puistattavaa. Tapaus Floyd on viimeisin tapaus pitkällä listalla valkoihoisen poliisin rasistisesta väkivallasta.

Tai joidenkin poliisien harjoittama rauhanomaisten mielenosoittajien kovakourainen kohtelu ja arvostelun vaimentaminen. Ja työtään tekevien toimittajiin kohdistuva väkivalta, pyrkimys suiden, silmien ja korvien tukkimiseen sekin.    

Mutta John Rossin jeesustelu on vähintään yhtä vastenmielistä yksipuoluediktatuurin valkopesua.

Hongkongissa Kiina haluaa tukahduttaa kansalaisten oikeuksia puhua suunsa puhtaaksi. Manner-Kiinassa sellaisesta ei ole voitu edes haaveilla.

Erityishallintoalueen kouluissa yritetään tuputtaa kommunistipuolueen hyväksymää ”patrioottista” historian ja yhteiskuntaopin kertomusta. 

John Ross on varmaan myös kuullut uiguurien niin kutsutuista uudelleenkasvatusleireistä, joille osallistumisesta heiltä itseltään ei ole kysytty osallistumishalukkuutta. Tai kaikkialle tunkeutuvasta urkintateknologiasta.

Ross on varmaan kuullut myös toisinajattelijoiden kohtelusta. Kiinan viranomaisten käsissä ihmisiä on vangittu, kidutettu ja kuollut, enkä nyt puhu Maon massiivisesta terrorista, vaan nykypäivästä.

Muistamme myös, että neljäs kesäkuuta 1989 kansanarmeijan panssarivaunut vyöryivät Pekingissä taivaallisen rauhan aukiolle tukahduttamaan opiskelijoiden vaatimukset vapauksista. 

Vitsejä kaikki tyynni? 

Yhdysvalloilla ei ole CCTV:n kaltaista propagandaämyriä.

Kysymys onkin, että mitä ihmettä Kiina luulee karkealla, kommentiksi naamioidulla, tv-propagandallaan saavuttavan? Trollauspuppu ei uppoa toimittajiin, joille materiaali on annettu käytettäväksi. 

Nuorten hongkongilaisten tulevaisuudennäkymät masinoitu synkeiksi ulkomaisin voimin? No totta kai...

Kun menee huonosti, vika on aina toisaalla, ja molemmilla puolilla Tyyntämerta.

Potut pottuina.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja