Sensaatio – Italian jatko populistien käsissä

Koomikko Peppe Grillon Viisi tähteä -liike nousi Italian vaaleissa maan suurimmaksi yksittäiseksi puolueeksi. Tulevissa hallituskuvioissa parlamentin ulkopuolelta puoluettaan hallitseva 64-vuotias populisti on avainasemassa. Italia ajautuu joko kaaokseen tai uusiin vaaleihin.

Grillon voitto on yksi sodanjälkeisen Italian suurimmista sensaatioista. Kolmessa vuodessa 64-vuotias genovalainen nosti täydellisistä amatööreistä koostuvan hajanaisen ryhmän huikeaan 26 prosentin kannatukseen. Sen avulla Viisi tähteä on nyt Italian politiikan kiistaton mahtitekijäksi.

Grillon protestikampanjointi ja ensimmäiset lausunnot vaalituloksen selvittyä eivät lupaa hyvää.

– Olemme käynnistäneet sukupolvien välisen sodan. Vanhat puolueet ovat olleet vallassa 25–30 vuotta ja ajaneet tämän maan katastrofiin, näyttelijä julisti internetissä julkaistussa äänitteessä.

Grillolla ei kuitenkaan ole mitään selkeää linjaa siitä, miten Italia pelastetaan katastrofista, eli käytännössä syvästä talousahdingosta. Jos ryhmä lähtee toteuttamaan sitä politiikkaa, jota se kampanjassaan lupasi, Italia syöksyy entistä pahempaan kaaokseen.

Ei kaikille koalitioille

Populistit ovat kaikkea ja kaikkia vastaan eivätkä siksi myöskään suostu koalitioon minkään vanhan puolueen kanssa. Se tarkoittaa, että yksi suuri ryhmä on kokonaan pois hallitusneuvotteluista, kun tasaisen vaalituloksen pohjalta lähdetään muodostamaan toimintakykyistä koalitiota.

Vasemmistojohtaja Pier Luigi Bersani kampesi liittoumansa niukasti parlamentin alahuoneen ykköseksi. Se takaa bonuspaikkojen ansiosta vasemmistolle 340 paikkaa, vaikka kannatusero Silvio Berlusconin oikeistoon on vain prosenttiyksikön luokkaa.

Bersanista tulee hallituksen muodostaja. Alueiden edustajista koostuvassa ylähuoneessa puntit ovat jotakuinkin tasan kolmen ryhmän, vasemmiston, oikeiston ja grillolaisten kesken. Kukaan ei kuitenkaan ole valmis yhteishallitukseen kenenkään kanssa.

Asetelma on hankala, koska Italiassa kaikki lait pitää hyväksyttää sekä ylä- että alahuoneessa. Alahuoneessa Bersanilla ei ole hätää, mutta ylähuoneessa eli senaatissa hän on Berlusconin ja Grillon pihtiotteessa.

Muiden EU-maiden ja sijoittajien toivomasta entisen EU-komissaarin Mario Montin ja Bersanin yhteishallituksesta ei tule mitään, koska Monti kärsi vaaleissa kirvelevän tappion. Italialaiset säästötoimillaan suututtanut taloustieteilijä sai vain noin 10 prosenttia äänistä.

Uudet vaalit lahja populisteille

Useimmat poliittiset tarkkailijat korostivat maanantain ja tiistain välisenä yönä, että Italiassa on pakko järjestää uudet vaalit ainakin senaatin osalta. Muuten maata ei pystytä hallitsemaan.

Ongelmaksi on nousemassa se, että todennäköisesti populistit vain vahvistaisivat asemiaan, jos vaalit uusitaan nopeasti.

Corriere Della Sera -päivälehden kustantaja ja arvostettu politiikan tuntija Ferrucio de Bortoli allevivasi maanantaina eri yhteyksissä, että italialaisten valintaa pitää kunnioittaa ja että Grillon on kannettava nyt vastuu Italian tulevaisuudesta.

– Tästä päivästä lähtien hän edustaa italialaisia, de Bortoli muistuttaa.

Myös skandaalipoliitikko Silvio Berlusconi keräsi lopulta selvästi odotettua enemmän ääniä. Miljardööri pystyy erityisesti senaatissa hyppyyttämään mitä tahansa hallitusta.

Toiveikkaimmissa tiistaiaamun kommenteissa spekuloitiin, että Berlusconi voisi ottaa lusikan kauniiseen käteen ja hallita yhdessä Bersanin kanssa. Jos näin käy, mitä ei pidetä todennäköisenä, epäpyhä allianssi ei ainakaan missään tapauksessa jatka Montin käynnistämiä välttämättömiä uudistuksia.

Berlusconin suuri äänisaalis perustui toisaalta katteettomiin lupauksiin, mutta myös häikäilemättömään EU-vastaisuuteen. Vaalitulos tarkoittaa, että noin puolet italialaisista sanoi tylyn vastalauseen EU:lle ja sen määräämälle säästölinjalle.

Lue myös:

    Uusimmat