Senni Salminen joutuu jäämään pois Kalevan kisoista – taustalla kaikkien aikojen fiasko: "Meillä oli sellainen tieto"

Suomen yleisurheilutähti Senni Salminen jäi ilman tulosta Timanttiliigan Lausannen osakilpailussa ja hän ei saa osallistua Kalevan kisojen karsintaan. Salmisen valmentaja Matti Mononen kertoo MTV Urheilulle, että he olivat saaneet eri tietoa.

Salminen ja Kristiina Mäkelä suorittivat poikkeusjärjestelyin Kalevan kisojen karsinnan Lausannessa. Mäkelä selvitti karsintarajan, mutta Salminen jäi ilman tulosta. Salminen ja Mononen luulivat, että karsiminen viikonlopun Kalevan kisojen kilpailuun olisi vielä mahdollista kolmen raksin jälkeen.

– Siinähän tuli tämä ristiriita, kun meillä oli sellainen tieto, että jos tulee kolme yliastuttua, niin voi silti vielä mennä karsintaan. Emme lähteneet varmistelemaan, eikä kumpikaan miettinyt Kalevan kisojen karsintarajaa (12,50), kun ollaan Timanttiliigassa, Mononen toteaa.

– Ei todellakaan vedetty varman päälle ja mietitty, että tällä mennään Kalevan kisojen finaaliin. Siinä oli ilmeisesti väärinkäsitys tai tieto ei ollut kulkenut tuomarineuvostolta meille. Olisimme varmaan vetäneet pikkuisen merkkiä taaksepäin. Turha on jossitella, Mononen jatkaa. 

SUL:n huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen kertoi oman näkemyksensä harmilliseen sattumukseen.

– Alustava tieto on ollut eri kuin lopullinen päätös. Viesti ei ole ymmärrykseni mukaan saavuttanut urheilijaa. Siinä on ollut matkan varrella usempi sattumus, joiden takia sisältö on muuttunut ja tieto ei ole saavuttanut urheilijaa oikeassa muodossaan. Sen takia Sennillä ei ollut tietoa, että karsintaan ei pääse, jos Lausannessa jää ilman tulosta, Salonen kertoo.

Salminen on Monosen mukaan sinut tapahtuneen kanssa.

– Asia on käyty läpi ja ei mitään sen ihmeempää. Tämähän kasvattaa. Ennen kuin tulee kova voitto, niin pitää käydä läpi vastoinkäymisiä ja oppia häviämään. Tämä tekee varmaan vain hyvää tulevaisuutta varten. Hän on päässyt hyvin eteenpäin ja katseet on jo Ruotsi-maaottelussa, Mononen kertoo.

Suomen ennätyksen 14,63 tällä kaudella hypännyt Salminen on ollut kotimaisen yleisurheilun eliittiä ja hilannut itseään kohti maailman kärkeä. Salmisen kovin tuulitulos on 14,70. Mononen hehkuttaa Salmisen tämän kauden suorituksia.

– Kausi on ollut huikea. Viiden kilpailun keskiarvo on 14,48. Jos laskee tuulituloksen pois, niin se on siltikin 14,41. Sekin on yli vanhan Suomen ennätyksen. Tässä on lähestytty maailman kärkeä ja vielä tarvitsee yhden stepin, Mononen summaa.

Viime aikoina Salmisen suoritukset ovat menneet alaspäin kesäkuun tuloshuipun jälkeen. Joensuun Motonet GP:ssä ja Lausannessa Salminen ei saanut tulosta. Tokion olympialaissa Salminen karsiutui ikävästi yhdellä sentillä loppukilpailusta. Mononen ei ole huolestunut tilanteesta.

– En halua sitä, että lähdetään liikaa varmistelemaan, liikaa siirtelemään merkkiä. Siinä on myös riskit loukkaantumiselle. Se on aina molemmille kasvun paikka, että mitä pitää ottaa huomioon. Varmistelu ei kuulu meidän pelikirjaan. Mennään täysillä, mutta tulos pitää totta kai aina saada, Mononen toteaa.

Kausi jatkuu vielä Salmisen ja Monosen osalta Ruotsi-maaottelussa, vaikka ensimmäinen ajatus olikin päättää kausi tähän. Kaksikko tuli toisiin ajatuksiin pienen pohdinnan jälkeen. Ensi kausi tulee olemaan iso, sillä luvassa on kahdet arvokisat.

Katso videolta Senni Salmisen kolmas yliastuttu hyppy Timanttiliigan kisasta.

Lue myös:

    Uusimmat