Oliver Helanderin möläytys pöyristyttää – asiantuntija lyttää: ”Näyttää todella hölmöltä”

Oliver Helander pettyi isosti MM-finaalissa: "Oli mahdollisuudet paljon pidemmälle" 2:18
Oliver Helander linjasi tavoitteensa Zürichin kilpailuun MM-finaalin jälkeen.

Oliver Helander vihjasi Budapestin MM-kisoissa, että jättää Ruotsi-ottelun luultavasti väliin. Keihäskarjun kommentti ihmetyttää asiantuntijaa.

Oliver Helander heittää keihästä torstaina Zürichin Timanttiliigan kisassa. Kun Budapestin MM-kisojen koitoksista on aikaa alle viikko, tulee suomalaiselle kolme kilpailua viikon sisään. Edessä olisi sunnuntaina myös Ruotsi-ottelu, mutta Helander vihjaili Budapestissa Iltalehden mukaan, että neljäs kilpailu olisi hänelle puolentoista viikon sisään liikaa. Toisin sanoen Helander vihjasi jättävänsä Ruotsi-ottelun väliin.

– Mielestäni siinä on outoja juttuja. Ensinnäkin, hyvin todennäköisesti SUL:n edustusurheilusopimus määrää urheilijan kilpailemaan Kalevan kisoissa, maaottelussa ja arvokisoissa, MTV Urheilun yleisurheiluasiantuntija Mika Järvinen kertoo.

Järvinen ei ole tuoreimpia liiton ja urheilijan välisiä sopimuksia nähnyt, mutta kommentoi asiaa aikaisempien näkemiensä sopimusten perusteella.

 – Se, että tässä tapauksessa ennen kommenttia ei ole asiasta keskusteltu liiton valmennusjohdon kanssa, on mielestäni erittäin outo tapa toimia. Kun julkisuuteen täräytetään tuollainen asia, kertoo se siitä, että et joko tiedä mitä sopimuksessa lukee tai sitten et välitä siitä, Järvinen lataa.

Järvinen uskoo, että keskustelemalla liiton kanssa Helander olisi varmasti saanut asian sovittua hyvässä hengessä.

– Jos urheilija tai urheilijan edustaja juttelee tällaisesta asiasta liiton johdon kanssa etukäteen, löytyy varmasti ratkaisu. Mielestäni tämä meni nyt jo väärin päin, ja tästä tuli vähän paskamainen kuva julkisuuteen. Liitto joutuu selittelemään, ja Helander joutuu selittelemään, Järvinen pyörittelee.

Vielä ei ole varmuutta siitä, heittääkö Helander Ruotsi-ottelussa. Miehen nimi on edelleen Suomen joukkueen listalla, eikä muutoksista ole tiedotettu.

Korostetaan, että vaikka ratkaisu on nyt mikä tahansa, niin on jo tapahtunut hallaa tilanteeseen. Tämä näyttää todella hölmöltä kaikkien kannalta, Järvinen puhisee.

Myös Lehikoinen jää pois

Oliver Helander ei ole ainoa urheilija, joka on jäämässä Ruotsi-ottelusta sivuun. Myös 400 metrin aituri Viivi Lehikoinen jättää Ruotsi-ottelun väliin Timanttiliigan kisan vuoksi. Lehikoinen kisaa Kiinan Timanttiliigassa lauantaina, eli samaan aikaan Ruotsi-ottelun kanssa.

Järvinen ymmärtää hyvin, miksi urheilijat haluavat kilpailla mieluummin Timanttiliigassa kuin Suomi–Ruotsi-maaottelussa.

– Kun ajatellaan, että urheilijat ovat ammattilaisia, pitää silloin näissä tapauksissa ajaa se ammattilaisuus edellä. Eli liiton pitää joustaa näissä sopimuksissa tällaisissa tilanteissa.

Pitää muistaa, että Timanttiliigaan pääseminenkin on urheilijalle kova saavutus. Esimerkiksi Lehikoinen on tällä kaudella kelpuutettu mukaan vain kerran aikaisemmin. Lausannessa Lehikoinen oli toinen ajalla 54,67.

Nyt jos paikka tulee, kyllä sinne kannattaa lähteä. Tiedetään, että jos kieltäydyt kutsusta, se ei jatkossa helpota kutsujen saamista. Mitä useampi esiintyminen on tänä vuonna, sitä parempi on mahdollisuus saada paikkoja ensi vuodelle.

Zürichin Timanttiliigan kilpailun voi katsoa C Moresta torstaina. Keskiviikkona Timanttiliigassa hypätään naisten seiväshyppykisa, jonka voi katsoa MTV Uutiset Livessä.

Lue myös:

    Uusimmat