Seniorimiehen veren arvioidaan pelastaneen pari miljoonaa vauvaa

77-vuotiaan australialaismiehen luovuttaman veren on arvioitu pelastaneen noin kaksi miljoonaa vastasyntynyttä, jotka olisivat voineet kärsiä hemolyyttisestä taudista. Syynä tähän on miehen veren harvinainen vasta-aine.

Ollessaan 14-vuotias australialainen James Harrison joutui kriittiseen leikkaukseen, josta selviytyäkseen tarvitsi 13 litraa verta. Harrison käsitti jo varhain verenluovutuksen suuren merkityksen – ja alkoi itsekin lahjoittaa verta heti 18 vuotta täytettyään. 

Luovuttaessaan verta Harrison sai kuulla kantavansa veressään äärimmäisen harvinaista vasta-ainetta. Miehen veriplasman koostumus osoittautui hyvin ainutlaatuiseksi: vasta-aineesta saatiin apua vastasyntyneen hemolyyttiseen tautiin, anemian vakavaan muotoon, joka voi aiheuttaa vastasyntyneille vauvoille jopa pahimmillaan kuoleman tai aivovaurion. Vastasyntyneen hemolyyttinen tauti on äidin elimistössä vauvan punasoluja vastaan muodostuneiden vasta-aineiden aiheuttama.

Tutkijat hämmästyivät Harrisonin ihmishenkiä pelastavan veren ominaisuuksista, ja he vakuuttivat miehen hengen miljoonasta dollarista. Harvinaislaatuista verta on nyt käytetty taistelussa hemolyyttista tautia vastaan, jopa hänen oman lapsenlapsensa pelastamiseksi. 

Nyt 77-vuotias Harrison on lahjoittanut verta muutaman viikon välein viimeiset 59 vuotta – kaiken kaikkiaan yli 1000 kertaa. Miehen lahjoitusten kerrotaan pelastaneen arviolta yli 2 miljoonaa vastasyntynyttä, jotka olisivat voineet kärsiä hemolyyttisesta taudista.

Eikä mies ole vieläkään ajatellut lopettaa – hän lahjoittaa verta jopa lomaillessaan. Supersankarimaisen kiltteytensä ja epäitsekkyytensä vuoksi mies onkin niittänyt mainetta läpi Australian. Hän on myös saanut tavallisesta poikkeavasta toiminnastaan erityistä tunnustusta.

Harrison on usein sanonut, ettei pidä itseään sankarina, vaan verenluovutuksesta on tullut hänelle vain tapa. Todellisiksi sankareiksi Harrison nimeää eturivin tekijät, kuten poliisit ja ensiapuhenkilökunnan.

Verenluovutusta Harrison kuvailee pysäyttävästi.

– Tunti ajastasi voi olla koko elinikä toiselle.

Lähteet: inspiremore.comaustralianoftheyear.org.au, veripalvelu.fi, duodecimlehti.fi

Kuvat: AllOverPress

Lue myös:

    Uusimmat