Selvitys: Poliisin reserville entistä selkeämpi tarve tämän hetken turvallisuusoloissa – "Poikkeuksellisissa häiriötilanteissa voimavarat eivät yksin riitä"

Yli vuoden poliisin tutkinnassa olleiden juttujen määrä kaksinkertaistui vuodessa 2:11
Yli vuoden poliisin tutkinnassa olleiden juttujen määrä kaksinkertaistui vuosien 2020 ja 2021 välillä.

Vapaaehtoisista koottu reservi toimisi poliisin johtamana ja tukena rajatuissa tehtävissä, selviää sisäministeriön tiedotteesta.

Esiselvityksen tehneen työryhmän mukaan poliisin reserville on turvallisuusympäristön muutosten takia entistä selkeämpi tarve. Turvallisuusympäristön muutos on tapahtunut Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen jälkeen.

– Nykyisissä turvallisuusoloissa poliisin reservi on aiempaakin tärkeämpi. Varsinaisia poliisitehtäviä voivat hoitaa vain ammattipoliisit, reservihenkilöstöön kuuluvat tukisivat poliisin toimintaa. Poikkeuksellisissa häiriötilanteissa poliisin voimavarat eivät olisi yksin riittävät, sanoo poliisiosaston ylijohtaja Tomi Vuori sisäministeriön tiedotteessa.

Reservihenkilöstö voisi vapauttaa laajojen häiriötilanteiden aikana poliisiresursseja muihin tehtäviin. Tällaisissa tilanteissa poliisi tekee ydintehtäviensä lisäksi esimerkiksi alueen eristämistä, liikenteen ohjaamista, huoltoa ja logistiikkaa. 

– Reservi ei paikkaisi poliisin resursseja normaalissa tilanteessa tai korvaisi ammattipoliiseja. Vastaavasti reservin tarvetta perustelee se, että poliisin pysyvien resurssien mitoittaminen poikkeuksellisissa tilanteissa tarvittavan henkilöresurssin perusteella ei ole tarkoituksenmukaista, Vuori kertoo.

Tiedotteen mukaan reservihenkilöstöä olisi tarvittu esimerkiksi vuonna 2020 koronaepidemian aikana Uudenmaan sulkuoperaatiossa tai vuonna 2015 Tornion järjestelykeskuksessa. 

Reserviin pääsyä ei olisi esiselvityksen mukaan tarpeen rajoittaa vain tietyille ammattiryhmille. Siihen voisivat päästä poliisin reservissä tarvittavaa osaamista omaavat ja laissa säädetyt kelpoisuus- ja koulutusvaatimukset täyttävät henkilöt. 

Poliisin reserviä käsiteltiin viimeksi vuonna 2018. Tuolloin reservipoliisia koskenut lainsäädäntöhanke ei edennyt eduskunnassa.

Esiselvityksen valmisteluun ovat osallistuneet sisäministeriö, Poliisihallitus, puolustusministeriö ja Pääesikunta. Työryhmä luovutti esiselvityksen sisäministeri Krista Mikkoselle tänään maanantaina.

Lue myös:

    Uusimmat