Selvitys: Poliisi- ja sotilastaustaisia turvapaikanhakijoita saapunut Suomeen "huomattavan paljon"

Poliisiammattikorkeakoulun selvityksen mukaan Suomeen on saapunut huomattavan paljon poliisi- ja sotilastaustaisia turvapaikanhakijoita. Pääosa heistä on lähtöisin Irakista. 

Hakijoiden taustat ovat käyneet ilmi maahanmuuttoviraston ja poliisin tekemissä turvapaikkatutkinnoissa. Selvitys käyttää lähteenään Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Iltalehdelle joulukuussa antamaa haastattelua.*

Asia on herättänyt huolta muun muassa Suomen Poliisijärjestöjen Liitossa, joka pelkää poliisien työturvallisuuden vaarantuvan vastaanottokeskusten hälytystehtävien yhteydessä.

Selvityksessä todetaankin, että kyky käyttää väkivaltaa ja vastustaa vartijoita ja ja poliisiviranomaisia on tavallista suurempi henkilöillä, jotka ovat toimineet turvallisuusalalla sekä poliisi- ja sotilastehtävissä.

”Työturvallisuuden kannalta on ongelmallista, mikäli mellakoivana osapuolena on poliisin taktisia menetelmiä tuntevia lähtömaassaan turvallisuustehtävissä toimineita henkilöitä. Heillä on luonnollisesti tavanomaista turvapaikanhakijaa suurempi valmius väkivallan ja aseiden käyttöön”, selvityksessä todetaan.

Poliisi- ja sotilastausta mainitaan tuoreessa selvityksessä yhtenä vastaanottokeskusten levottomuuksien mahdollisista taustatekijöistä.

Myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi tänään Huomenta Suomessa kiinnittäneensä asiaan huomiota.

– Tämän taustan omaavien kyky esimerkiksi vastustaa viranomaisia on tietysti tehokkaampi kuin niin sanotusti normaalin tänne tulleen.

10:21

*Juttua täydennetty kello 10.36. Tiedon lähteenä Esko Revon haastattelu Iltalehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja