Asiantuntijoilta varoitus itärajan maahantulijoista: "Siellä voi olla Isisissä kokemusta hankkineita henkilöitä"

Millaisia häirintäkeinoja Venäjän työkalupakista vielä löytyy? 11:57
Katso videolta, millainen uhka itärajan kautta saapuvat maahantulijat voivat olla asiantuntijoiden mielestä.

Huomenta Suomessa vierailleet Euroopan hybridiuhkien torjuntakeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen ja kansanedustaja Jarno Limnéll (kok.) ovat yhtä mieltä siitä, että itärajan kautta saapuvien maahantulijoiden joukossa voi olla Suomelle turvallisuusriskin aiheuttavia henkilöitä. 

Jukka Savolaisen mukaan suurimman uhan Suomelle muodostaa tällä hetkellä tilanne, jossa ihmisiä tulee hyvin suuri määrä. Tapauksia ei tuolloin ehditä käsittelemään eikä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita pystytä palauttamaan. 

Joukossa voi olla ihmisiä, joiden taustoista ei saada selvää. Siellä voi olla esimerkiksi Isisissä kokemusta saaneita henkilöitä, jotka tulevat Eurooppaan jotakin tehtävää varten, Savolainen sanoo.  

Ohjeet Suomeen saapumisesta leviävät somessa

Jarno Limnéll on samaa mieltä Savolaisen kanssa, että rajan yli saattaa tulla muiden saapujien mukana ihmisiä pahat mielessä. 

Tällaisetkin skenaariot on otettava huomioon, turhaa pelon ilmapiiriä luomatta, Limnéll sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että Suomen rajaviranomaisten ja turvallisuusviranomaisten osaaminen on huippuluokkaa ja erilaisiin skenaarioihin rajan läheisyydessä on osattu varautua. 

Savolainen pitää Suomen turvallisuuden kannalta ensisijaisen tärkeänä, että tämänhetkinen rajailmiö saadaan tyrehdytettyä. Hänen mukaansa potentiaalinen vaikutus Suomen turvallisuudelle voisi olla valtava. 

Tuolla liikkuu nyt somessa arabiankielisiä ja venäjänkielisiä ohjeita, miten Suomen rajalle tullaan, Savolainen kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat