Selvitys: 40-vuotiaat suomalaisnaiset eivät keksi syytä hankkia lapsia

Evita-lehti selvitti, miksi niin monella nelikymppisellä naisella ei ole lapsia. Syy lapsettomuudelle oli yllättävä.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisista nelikymppisistä naisista jopa 21 prosenttia on lapsettomia. Vielä 12 vuotta sitten luku oli 15 prosenttia. Evita tutki, miksi nelikymppinen jää lapsettomaksi.

Kyselyn tulos oli odottamaton: 40 prosenttia lapsettomista 36–49-vuotiaista naisista sanoi, ettei ole keksinyt syytä, miksi lapsia kannattaisi hankkia. Korkeakoulututkinnon suorittaneista naisista luku on vielä suurempi, 49 prosenttia.

Kyselyyn vastanneista 58 prosenttia oli sitä mieltä, ettei vanhemmuus varsinaisesti pelota, eikä pelko ole syy lapsien hankkimatta jättämiseen. Vastanneista 48 prosenttia totesi, että haluttomuuden syy on enemmänkin lapsiperheen arjessa; se kun ei ollut elämää, jota vastaajat halusivat elää.

Lapsettomuus vaivaa usein läheisiä

Tutkimuksen mukaan kaikkein useimmiten lapsettomuutta ihmettelevät puolitutut ihmiset. Joskus utelut ovat törkeitäkin. Eräältä tutkimukseen vastanneelta oli esimerkiksi kysytty, onko vikaa "ylä- vai alapäässä".

– Loukkaavimpia ovat kommentit, että oletko ihan tosissasi? 37-vuotias nainen kertoi.


Selvityksen tiimoilta haastateltujen asiantuntijoiden mukaan kyselyt kielivät siitä, että suuri osa ihmisistä haluaa tehdä samanlaisia päätöksiä kuin muutkin ja toivoo siksi, että muutkin hankkisivat lapsia, jos he itse ovat tehneet niin.

Lapsettomien onnellisuutta on tutkittu useissa kansainvälisissä tutkimuksissa. Niissä on selvinnyt, etteivät lapsettomat ole onnettomampia kuin lapsia hankkineet. Moni pari on myös todennut olleensa onnellisimmillaan ennen lasten syntymää.

Tutkimus tehtiin Evitan nettisivuilla vuodenvaihteen aikana. Tutkimukseen vastasi yli 1066 naista ja miestä, joista yli puolet oli lapsettomia.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Lähde: Evitan tiedote

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja