Mainos

"Sellainen byroslavia, että päähän sattuu" – järjestyksenvalvojat kielsivät ihmisiä sulkemasta silmiään Pori Jazzeilla

Pori Jazz -tapahtumassa Kirjurinluodolla järjestyksenvalvonta keskitti voimansa pitääkseen ihmisten silmät auki, kertoo koomikko Rami Valli MTV Uutisille. Vallin mukaan valvojat langettivat myös makuukieltoja ihmisille, jotka tavattiin makaamasta silmät kiinni.

– On tää kyllä sellainen byroslavia, että oikein päähän sattuu, porilainen stand up -koomikko Rami Valli naurahtaa.

Vallin viittaa byroslavialla kokemaansa kohteluun Pori Jazz -tapahtumassa. Perheensä kanssa tapahtumaan saapunut festivaalien kanta-asiakas Valli nimittäin sai nopeasti ymmärtää, ettei Kirjurinluodolle saavuttu rentoutumaan.

– Valehtelematta kaksi tai kolme sekuntia sen jälkeen kun olimme täyttäneet ilmapatjamme, tuli järjestyksenvalvoja sanomaan meille, että silmien pitää pysyä sitten auki.

Valli luuli aluksi järjestyksenvalvojien vitsailevan, mutta he vakuuttivat, että olivat saaneet seikkaperäisen ohjeistuksen. Vallille he selvensivät, ettei anniskelualueella saa nukkua. Anniskelualue käsittää koko tapahtuma-alueen. 

– Kyllä ne ihan tosissaan olivat ja kiesivät aktiivisesti 10–15 minuutin välein tarkastamassa tilannetta. Jos joku tavattiin makaamasta silmät kiinni, piti hänen avata silmänsä ja nousta istumaan. Maata ei enää saanut.

20 vuotta tapahtumassa käynyt Valli on äimistynyt. 

– Olin tottunut siihen, että siinä on pitkän päivän aikana hyvä ummistaa silmiä.

Ääripäästä toiseen

Vallin mielestä alkoholilainsäädäntö on tiukka ja yksiselitteinen. Silti sen tulkinta jätti toivomisen varaa Pori Jazzeilla.

– Toivon, että tapahtuma miettii keneltä ostaa jatkossa järjestyksenvalvontapalvelut.

Tapahtuma-alueella puhuttiin, että alkoholitarkastaja olisi festivaalin aloituspäivänä nähnyt sammuneen henkilön makaavan maassa, jolloin järjestyksenvalvoja olisi sanonut, ettei hänellä ollut lupaa herättää nukkuvaa.

Vallin teorian mukaan tästä laiminlyönnistä olikin sitten siirrytty toiseen ääripäähän. Järjestyksenvalvojia pörräsi ympärillä niin tiuhaan, että se oli Vallin mukaan jo häiritsevää.

Yhdet silmätikkuina, toiset eivät

Lisäksi järjestyksenvalvojat kohtelivat ihmisiä eri tavalla. Järjestyksenvalvojat partoivat etenkin tapahtuma-alueella kulkevien käytävien läheisyydessä ja nurmialueella, jossa Vallin perhe vietti päivää.

Facebook-päivityksen kohtelustaan tehtyään Valli sai useita yhteydenottoja muilta kävijöiltä. He, jotka olivat taas lähempänä lavaa, eivät tulleet syynätyiksi samalla tavalla.

– Kyllä tällaisilta tapahtumilta toivoisi, että olisi porilaisittain ilmaistuna roti, siis selvä ohjeistus, joka olisi jokaiselle sama. Nyt kuulin, että jossain päin aluetta olisi voinut huoletta tupakoidakin, vaikka se oli alueella kielletty.

Uskollinen Pori Jazz -kävijä sanookin, että 20 vuotta jazzeja riitti. 

– Kyllä taisi tämä saaga päättyä tähän, Valli sanoo.

Jos näin on toimittu, ollut ohjeiden vastaista

Pori Jazz -tapahtuman tiedottaja Mikko Peltola kertoo, että alueella on kaksi erillistä aluetta: varsinainen festivaalialue ja ravintola-alue. 

– Kyllä festivaalialueella saa nukkua vaikka koko päivän. Ravintola-alueella taas sitten pätee ravintolasäännöt. 

Ravintolasäännöillä Peltola viittaa siihen, että alueella ei saa esiintyä liian päihtyneenä tai sammua.

– Jos järjestyksenvalvojalla on ollut syytä epäillä, että joku on ollut liian huonossa kunnossa, hän on saattanut pyytää avaamaan silmät. Mutta missään nimessä ei olla ohjeistettu kaikkia vieraita pitämään silmiä auki. Jos näin on ollut, on järjestyksenvalvojan toiminta ollut ohjeiden vastaista.

Tapahtuman järjestyksenvalvonnasta vastannut yhtiö ei kommentoinut asiaa MTV:lle.


Juttua päivitetty kello 21:09. Lisätty Pori Jazz -tapahtuman tiedottajan Mikko Peltolan kommentit.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.