Mainos

Selkäkivut ovat raskausajan yleinen vaiva – fysioterapiasta lääkkeetöntä ja turvallista apua

Lähes puolet odottavista äideistä kärsii lantion alueen ja alaselän kivuista. Jopa 20 prosenttia kokee kivun haittaavan normaalia toimintakykyä. Kivut saattavat jatkua myös synnytyksen jälkeen. Huolellisesti valmisteltu, yksilöllinen fysioterapia on suositeltu tapa kipujen hoitamiseen.

Raskauden aikana erittyvät hormonit vaikuttavat nivelten toimintaan pehmentämällä niitä tukevia pehmytkudoksia. Kudosten pehmentyminen puolestaan altistaa niveliä tavanomaista suuremmalle kuormitukselle ja rasitukselle.

Usein raskausajan selkäsäryn taustalla on SI-nivelen eli suoliluu-ristiluun liitoksen liikehäiriö. Luonnollisesti myös lanneranka tai lantionpohjan lihasten toiminnanhäiriö saattaa olla yhteydessä raskausajan alaselkäkipuihin.

Sikiön kehittyminen ja vartalon painopisteen muutos vaikuttavat myös selkärangan asentoon ja ryhtiin kokonaisuudessaan, mikä voi aiheuttaa särkyä. Kipujen hoitoon suositellaan fysioterapiaa, jossa ongelman aiheuttajaan perehdytään huolellisesti ja hoito toteutetaan yksilöllisen suunnitelman mukaan.

Helpottavaa täsmähoitoa

Fysioterapiassa kipuja hoidetaan eri keinoin yhdessä fysioterapeutin kanssa, minkä lisäksi äiti saa ohjeet omatoimisesti kotona toteutettaviin liikkeisiin.

– Harjoitteiden tavoitteena on vahvistaa lantion alueen tukilihaksia, jolloin myös äidin olo tyypillisesti helpottuu. Vahvistavien liikkeiden lisäksi hoitoon kuuluu rentouttavien lepoasentojen harjoitteleminen ja esimerkiksi oikean yöergonomian huomioiminen. Lantionpohjan lihasten säännöllinen harjoittaminen on myöskin hyvä aloittaa raskausaikana, sillä sen on todettu vaikuttavan ennaltaehkäisevästi synnytyksenjälkeiseen virtsankarkailuun, kertoo raskausajan fysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti Reetta Kauppinen Bodiumin Jyväskylän toimipisteestä.

bodium kuvituskuva 2 MAINOS

Jos kipu johtuu SI-nivelestä ja sen löystymisestä, kivun tunnistaa yleensä alaselän alapuolelle kohdistuvista voimakkaista ja äkillisistä vihlaisuista etenkin silloin, kun paino on vaivan puoleisella jalalla –esimerkiksi ylös noustessa, kävellessä tai yöllä asentoa vaihtaessa. SI-nivelperäistä alaselkä- tai lantiokipua voidaan hoitaa eri menetelmin.

Tärkeintä on tunnistaa taustalla olevat tekijät ja pyrkiä vaikuttamaan SI-nivelen aktiiviseen tukisysteemiin. Tämä onnistuu parhaiten täsmäharjoittein, joiden avulla lihastukea saadaan parannettua ja raskauden aikainen nivelen liikkuvuuden lisääntyminen hallintaan. SI-peräistä kipua voidaan pyrkiä helpottamaan myös erilaisilla manuaalisilla tekniikoilla, joilla vaikutetaan SI-nivelen asentoon ja liikkuvuuteen.

Jotta raskauden jälkeinen palautuminen olisi mahdollisimman nopeaa, tulisi fysioterapiaa jatkaa myös synnytyksen jälkeen. Tällöin hoidolla pyritään lievittämään mahdollisia kipuja, parantamaan ryhtiä ja löytämään kehon tasapainoinen asento uudelleen.

Bodium on Suomessa 1997 perustettu fysioterapian ja kuntoutuksen maailmanlaajuinen edelläkävijä. Erinomaiset hoitotuloksemme perustuvat lääketieteellisen osaamiseen ja yksilöllisiin hoitosuunnitelmiin. Bodiumin löydät Suomessa jo 18 toimipisteestä 13 paikkakunnalta.

Lue myös:

    Uusimmat