Vaivaako hermokipu? Näin hoidat kotikonstein

Neuropaattinen kipu eli hermovauriokipu on yksi kroonisen kivun muodoista. Lue vinkit hermokivun lievitykseen!

Tavallisimmin hermokipu johtuu sairaudesta, kuten diabeteksesta, lääkkeiden sivuvaikutuksista, kemoterapiasta tai vammoista. Vaurioituneet hermot eivät välttämättä toimi oikein ja saattavat lähettää kipusignaaleja vaikkei syytä kivulle tosiasiassa olisi. 

Monelle hermokivun kanssa eläminen on pitkäaikaista. Joskus kipu paranee lääkehoidolla tai itsestään, mutta joskus tähän voi kulua vuosia. Toisinaan hermosärky pahenee hiljalleen.

Hermokipua voit lievittää myös omin avuin. Itsehoito voi ehkäistä muilta sairauksilta ja suojata terveyttä ylipäätään. 

Helli jalkojasi

Jos hermokipua esiintyy jaloissa, kannattaa keskittyä hyvään jalkojen hoitoon. Tavallisesti hermokivun myötä myös aistimus heikentyy, joka altistaa vammoille ja infektioille. Vähennä riskiä tutkimalla jalkasi päivittäin, käytä mukavia jalkineita ja tapaa tarvittaessa jalkahoitajaa säännöllisesti. 

Kävele

Liikunta vapauttaa kehon luonnollista särkylääkettä endorfiini-hormonia ja myös edistää verenkiertoa. Tutkijat uskovatkin säännöllisen liikunnan laajentavan jalkojen verisuonistoa pitkäkestoisesti ja näin korjaavan hermostoa. Aloita päivittäisillä kävelyillä lisäten vauhtia ja matkan pituutta vähitellen. 

Lämpö

Lämmin kylpy tai lämpö ylipäätään on helpoin ja ehkäpä huokein kotihoito hermokivulle. Lämmin vesi parantaa tilapäisesti verenkiertoa ja voi lievittää myös stressiä.

Vältä alkoholia

Raskas alkoholin käyttö on myrkkyä hermoille ja voi pahentaa särkyä. Ei ole olemassa tarkkaa ohjetta, kuinka monta alkoholiannosta voi juoda välttäen hermokivun tai sen pahenemisen. Jos särkyä haluaa lieventää, joidenkin asiantuntijoiden mukaan kannattaisi juoda enintään neljä alkoholiannosta viikossa.

Pidä diabetes hallinnassa

Jos olet diabeetikko, pidä verensokeritasosi hallinnassa. Diabeteksen neuropatia on yhteydessä liian korkeaan verensokeriin, ja vuosia jatkuneet liian korkeat verensokeriarvot voivat lisätä hermokipujen vaaraa. Hyvässä tasapainossa oleva verensokeri taas voi estää neuropatian synnyn. 

Nuku hyvin

Hermosärky voi pahentua iltaa kohden häiriten unta ja sen saantia. Näin kipu voi unenpuutteesta pahentua. Yritä katkaista kierre hyvillä nukkumistottumuksilla. Rajoita kofeiinin saantia, pidä säännöllinen unirytmi, nuku riittävästi. Pidä makuuhuone rauhallisena tilana vain nukkumista varten.  

”Polta” kipu pois

Chilistä uutettua kapsaisiinia voidaan käyttää hermovauriokivun hoitoon. Kapsaisiini aiheuttaa epämukavan polttavan tunteen iholla ja limakalvoilla. Kapsaisiinia voidellaan iholle ja sen teho perustuu ohuiden hermosäikeiden väliaikaiseen tuhoutumiseen. Annostelun jälkeen ihoa saattaa kirvellä ja jotkut kokevat poltteen sietämättömänä etenkin silloin, kun kärsivät jo valmiiksi kivusta. Joillakin kapsaisiini auttaa hermokipuun – poltekin voi ajan myötä lieventyä.

Turruta 

Hermosärkyä on mahdollista lievittää puudutteilla. Lidokaiinivalmisteita, kuten voiteita, geelejä ja laastareita on saatavilla apteekista sekä reseptillä että ilman. Puudutevoiteita käytetään etenkin ihon pinta-arkuudesta kärsivien hoitoon. Lidokaiinista saatava apu on tyydyttävä, tosin vain väliaikainen. 

Apua öljyistä

Joidenkin tutkimusten mukaan eteeristen öljyjen, kuten geranium-öljyn käyttö voi vähentää kipua vyöruusun jälkeisessä pitkittyneessä kiputilassa eli postherpeettisessä neuralgiassa. Myös muiden öljyjen, kuten laventeliöljyn uskotaan auttavan potilasta rentoutumaan ja siirtämään ajatuksia pois kivusta.

Meditoi

Esimerkiksi meditaatio ja hypnoosi voivat auttaa joitakin elämään hermosäryn kanssa paremmin. Oikean ammattilaisen löytäminen voi olla haastavaa, joten neuvoa kysyessä kannattaa kääntyä vaikkapa oman, luotetun lääkärin puoleen. 

Lähteet: terveyskirjasto.fi, webmd.com, tohtori.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja