Mainos

SEL: Työajan lyhentäminen ay-liikkeen näytön paikka

SAK:laisen Elintarviketyöläisten liiton puheenjohtaja Ritva Savtschenko kehottaa palkansaajajärjestöjä osoittamaan toimintakykynsä toteuttamalla yhteisen työajan lyhentämisohjelman.

Savtschenkon mukaan SAK, STTK ja Akava markkinoivat EU- ja Emu-jäsenyyttä korostamalla, että meillä on hyvä ja toimiva ay-järjestelmä, josta muut voisivat ottaa oppia.
-On puhuttu siitä, että pohjoismaista mallia vietäisiin Eurooppaan. Nyt on aika näyttää miten systeemi toimii, Savtschenko sanoi SEL:n kesäpäivillä Vaasassa tänään.

Savtschenkon mielestä työajan lyhentämiskeskustelu on ollut hajanaista.
-Ei riitä, että Suomessa seurataan mitä Euroopassa tapahtuu. Lopputulos on, että mitään ei tapahdu.

Työajan lyhentäminen 35 tuntiin ei Savtschenkon mukaan toisi suurtakaan muutosta nykyisiin työaikoihin, sillä mm. pekkaspäivät ilmeisesti häviäisivät. SEL itse on vaatinut työaikaa lyhennettäväksi 30 tuntiin. Savtschenkon mielestä työajan lyhentämisestä koituisi hyötyä yrityksille tuottavuuden kasvuna ja työntekijöiden parempana jaksamisena. Yhteiskunta hyötyisi mm. vähenevistä terveydenhuoltokuluista ja työttömyysmenoista.

Savtschenko syyttää erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä siitä, että ne vaikeuksien ilmetessä eivät osanneet tehdä muuta kuin potkaista työntekijöitään pihalle. Nyt ne itkevät työvoimapulaa.
-Tällaisten yritysten kannattaisi nyt aivan ensimmäiseksi kysyä itseltään minkälainen henki on firmassa, miten työntekijöitä arvostetaan, riittääkö palkka elämiseen ja antaako työaika mahdollisuuden ihmismäiseen elämiseen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.