Seksuaalisesta ahdistelusta syytetyn Aku Hirviniemen ulostulo oli hieno idea, joka sortui uhriutumiseen: "Herättää yksinkertaisesti liian paljon kysymyksiä"

Aku Hirviniemelle syyte seksuaalisesta ahdistelusta 0:32

Aku Hirviniemi kertoi Facebook-sivullaan maanantaina, että häntä syytetään seksuaalisesta ahdistelusta ja kiisti syytteet. Annoimme ulostulon viestintäasiantuntijan arvioitavaksi.

Katso video: Näyttelijä Aku Hirviniemeä syytetään kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta.

Tekir Oy:n viestintäkonsultin ja hallituksen puheenjohtajan Harri Saukkomaan mukaan on hyvä, että Aku Hirviniemi on ollut nopeasti aloitteellinen ja ottanut aktiivisen roolin kirjoittamalla asiasta. Saukkomaa kuitenkin huomauttaa, että itse tekstissä on parantamisen varaa.

– Tämä on siinä mielessä hyvin monimutkainen teksti, että tätä voi ymmärtää monella tavalla tai sitten olla kokonaan ymmärtämättä, Saukkomaa toteaa.


Moittii turhaan prosessia ja syyttäjää

Hirviniemen ulostulo keskittyy Saukkomaan mukaan nyt turhaan prosessin ja syyttäjän moittimiseen.

Tekstissään Hirviniemi esimerkiksi kertoo olevansa pahoillaan asianomistajien, perheensä ja yhteistyökumppaneidensa puolesta siitä, että syyttäjä päätti viedä asian tuomioistuimeen käsiteltäväksi.

– Tietenkin tällaisessa tilanteessa herää aina kysymyksiä, kun joku haluaa ikään kuin uhriuttaa itseään. Hän voi olla oikeassa tässä ulostulossaan, mutta tämä herättää yksinkertaisesti liian paljon kysymyksiä, Saukkomaa arvioi.

Saukkomaan pohtimia kysymyksiä ovat esimerkiksi seuraavat:

– Jos tällaista epäilyä kerta on ollut ja jotain on tapahtunut, niin eikö ole hyvä, että asia selvitetään. Eikö se ole loppupeleissä myös Hirviniemen etu?

Antaa kuvan, ettei Hirviniemi välttämättä kanna täyttä vastuuta

Varsinaista anteeksipyyntöä Hirviniemen teksti ei sisällä, Saukkomaa sanoo.

Toisaalta Saukkomaa painottaa, ettei Hirviniemen tarvitsekaan pahoitella tai kantaa vastuuta mistään, mitä ei usko tehneensä. Julkisesti ei myöskään tiedetä, mitä on todella tapahtunut tai millaisia pahoitteluja Hirviniemi on antanut yksityisesti.

Lisää kysymyksiä kuitenkin herättää se, kuinka Hirviniemi käyttää ehtolauseita:

– Jos tuomioistuin katsoisi minun ylittäneen rajoja, jotka loukkaavat kenenkään itsemääräämisoikeutta siten, että ne täyttävät rikoksen tunnusmerkistön, kannan asiasta luonnollisesti täyden vastuun.

Saukkomaan mukaan asia olisi pitänyt ilmaista selkeämmin. Nyt se jättää tilaa arviolle, jonka mukaan Hirviniemi ei kanna tapahtuneesta täyttä vastuuta, jos se ei täytä rikoksen tunnusmerkistöä. Toisaalta Saukkomaasta on hyvä, että Hirviniemi toteaa myöhemmin tekstissään ymmärtävänsä, että hänen käytökseensä voi kohdistua moitteita. 

Asia on tullut vireille Hyvinkään käräjäoikeuteen lokakuun 25. päivä. Jutulle ei ole vielä määrätty käsittelypäivää.

Lue myös:

    Uusimmat