Syyttäjä vetoaa tyttöjen kertomuksiin: Piti kättä housuissa ja "yritti saada jäykistymään" – Aku Hirviniemen ahdistelujuttu etenee hoviin, väitteitä hävyttömistä puheista nyt julki

4:39
Video: Hirviniemen vapauttavaa käräjätuomiota puitiin MTV Uutiset livessä kesäkuussa.

Aku Hirviniemen ahdistelujutun käsittely jatkuu Turun hovioikeudessa. Syyttäjä on valittanut käräjätuomiosta, ja asiassa on myönnetty jatkokäsittelylupa. Valituksessa Hirviniemen käytöksestä esitetään väitteitä, joita ei ole aiemmin kuultu julkisuudessa.

Hirviniemen syytteet kahteen 17-vuotiaaseen tyttöön kohdistuneesta seksuaalisesta ahdistelusta hylättiin Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa kesäkuun alussa. Hirviniemi on itse kiistänyt syytteet.

Syyttäjän mukaan käräjäoikeus ratkaisi asian väärin, eikä ottanut huomioon muun muassa Hirviniemen "seksuaalissävytteisiä puheita". Valituksessaan syyttäjä esittää esimerkkejä näistä puheista. Kyseiset puheet eivät ole aiemmin olleet esillä julkisuudessa.

Syyttäjän valituksen mukaan Hirviniemi oli esimerkiksi pitänyt kättä housuissaan ja kertonut tytöille "yrittävänsä saada oman kullinsa jäykistymään".

Kosketteli alaikäisiä

Tapauksessa on kyse tapahtumista Hirviniemen asunnolla viime kesänä.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tuomion perusteella Hirviniemi oli kutsunut kotiinsa kaksi alaikäistä ja hänelle ennalta tuntematonta 17-vuotiasta tyttöä ja kosketellut heitä.

–  Hirviniemi on kosketellut asianomistajia selästä paidan alta sekä (toista tyttöä) takapuolesta housujen päältä, käräjäoikeuden tuomiossa todettiin.

Käräjäoikeuden arvion mukaan koskettelun sopivuuden voi kyseenalaistaa. Rikoksesta ei sen mukaan kuitenkaan ollut kyse. Siksi syytteet kaatuivat.

Käräjäoikeuden mukaan ei voitu riittävällä varmuudella päätellä, että tilanne olisi ollut jollakin tapaa seksuaalissävytteinen.

–  …käräjäoikeus katsoo, että (- -) Hirviniemen menettelyssä (ei) tässä tapauksessa ole ollut kyse sellaisista seksuaalisesti olennaisista teoista, jotka olisivat laissa tarkoitetulla tavalla olleet omiaan loukkaamaan asianomistajien seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja siten täyttäisivät seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistön, tuomion perusteluissa sanotaan.

Syyttäjä on asiasta eri mieltä.

Syyttäjän mukaan käräjäoikeus arvioi asiassa esitetyn näytön väärin ja teki siitä virheellisen johtopäätöksen. Hän perustelee kantaansa hovioikeudelle jättämässään valituksessa.

Syyttäjä: Käräjäoikeus ei katsonut kokonaisuutta

Syyttäjän mukaan käräjäoikeuden tuomiossa ei otettu huomioon tapahtumia kokonaisuutena, eikä tuomion oikeudellisessa arvioinnissa riittävästi huomioitu tyttöjen vastustelua eikä lainkaan Hirviniemen seksuaalissävytteisiä puheita.

Syyttäjän mukaan käräjillä myös jätettiin huomiotta osa tyttöjen kertomuksista.

Syyttäjän mukaan toinen asianomistajista oli esimerkiksi kertonut niin poliisikuulusteluissa kuin oikeudessakin, että Hirviniemi olisi kosketellut häntä takapuolesta.

– ... mutta tätä ei ole lainkaan käräjäoikeuden tuomioon kirjattu, syyttäjän valituksessa sanotaan.

Syyttäjän mukaan käräjätuomioon ei myöskään "juurikaan kirjattu" sitä, mitä asianomistajat ovat puhuneet Hirviniemen "useista seksuaalisävytteisistä puheista".

– … iän kysyminen asianomistajilta, asianomistajien pyytäminen saunaan, "ei saa munaa seisomaan", valituksessa listataan näitä puheita.

Syyttäjän mukaan Hirviniemi oli ennen kotiinsa menoa kysynyt tytöiltä, että "ovathan he 16-vuotiaita?" ja myöhemmin toistanut tätä useita kertoja.

– Hirviniemen esittämän ikäkysymyksen muotoilu on ollut syyttäjän mielestä erikoinen. Hirviniemi on ikäasiaa näin kysyessään halunnut varmistaa sen, että asianomistajat ovat ylittäneet lapsen seksuaalisen hyväksikäytön suojaikärajan, syyttäjän valituksessa lukee.

Lisäksi Hirviniemi oli syyttäjän mukaan vierailun loppuvaiheessa pitänyt kättä housuissaan ja sanonut "yrittävänsä saada oman kullinsa jäykistymään". Syyttäjä viittasi valituksessaan tyttöjen kertomuksiin asiasta.

Syyttäjä vaatii rangaistusta

Toisin kuin käräjäoikeus, syyttäjä katsoo, että Hirviniemen toiminta eli tyttöjen koskettelu on ollut seksuaalisesti olennaista.

Syyttäjän mukaan asiassa on otettava huomioon osapuolten ikäero, asianomistajien alaikäisyys, Hirviniemen humalatila sekä se, että asianomistajat ovat olleet alaikäisiä.

Syyttäjän mukaan merkittävää on myös se, että koskettaminen on kohdistunut "myös seksuaalisuuden kannalta olennaisille alueille", eli takapuoleen ja selän paljaalle iholle.

Niin ikään syyttäjä katsoo, että Hirviniemen koskettelut ovat loukanneet asianomistajien seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Tämän puolesta hänen mukaansa puhuu se, että molemmat ovat kertoneet pitäneensä Hirviniemen toimintaa ahdistavana sekä se, että molemmat ovat suhtautuneet kosketteluun torjuvasti.

Syyttäjän mukaan kyse on siis seksuaalisesta ahdistelusta.

Hän vaatiikin nyt, että Hirviniemi tuomitaan rikoksista vähintään 80 päiväsakon suuruiseen yhteiseen sakkorangaistukseen.

Luuri korvaan

MTV Uutiset yritti tavoittaa Hirviniemeä kommentoimaan syyttäjän valituksessa esitettyjä väitteitä. Näyttelijän käytössä aiemmin olleesta numerosta vastattiin, mutta langan päässä ollut henkilö ei esittäytynyt ja katkaisi puhelun, kun toimittaja ennätti esittelemään itsensä.

Hirviniemen avustaja Jan-Olof Nyholm puolestaan katsoo, ettei voi kommentoida asiaa. Hän vetoaa salassapitoon.

– Katson, että haastehakemus tuli aikoinaan julkiseksi ja että tuomiosta on julkaistu julkinen osa. Kaikki muu tapaukseen liittyen on käsitykseni mukaan edelleen salassa pidettävää.

Hirviniemi kommentoinut Facebookissa

Hirviniemi on kiistänyt rikossyytteet julkisuudessa. Hän on aiemmin kommentoinut asiaa Facebook-tilillään.

– Esillä olevassa tapauksessa olen kiistänyt syytteet, koska näkemykseni mukaan seksuaalista ahdistelua ei ole tapahtunut, hän kirjoitti viime marraskuussa.

Hirviniemi kirjoitti asiasta myös ennen käräjäkäsittelyn alkua.

– Olen edelleen sitä mieltä, etten ole tehnyt mitään, mikä olisi katsottavissa rikokseksi. En salassapitosäännösten takia voi lausua asiasta tämän enempää julkisuudessa, Hirviniemi kirjoitti toukokuussa.

Käräjätuomion jälkeen Hirviniemi kertoi seuraajilleen olevansa erittäin tyytyväinen.

– Käräjäoikeus on antanut asiassani tänään tuomion, jossa kaikki syytteet on hylätty ja olen erittäin tyytyväinen, että tämän asian käsittely käräjäoikeudessa on nyt saatettu päätökseensä. Olen myös siinä käsityksessä, että asianomistajat ovat tyytyväisiä siitä, että tämän asian käsittely päättyi, näyttelijä kirjoitti.

– Haluan tässä yhteydessä kiittää kaikkia siitä tuesta, jota olen tässä asiassa laajalti saanut. On myös ollut hienoa, että ne, jotka ovat kokeneet asiassa jotain moitittavaa tai muuten ovat työnsä puolesta avanneet asiaa julkisuudessa, ovat tehneet sen pääsääntöisesti tahdikkaasti ja asiallisesti.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.