MTV Uutiset paikalla: Näistä teoista Aku Hirviniemeä syytetään oikeudessa – molemmat asianomistajat alaikäisiä

4:30
MTV Uutiset on paikalla Aku Hirviniemen oikeudenkäynnissä.

Aku Hirviniemen syytteitä seksuaalisesta ahdistelusta käsitellään tänään Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa. MTV Uutiset seuraa tapahtumia Hämeenlinnan oikeustalolla.

Aku Hirviniemen syytteitä seksuaalisesta ahdistelusta käsitellään tänään Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa Hämeenlinnan oikeustalolla.

MTV Uutiset seuraa tapahtumia paikan päällä. Salissa on paikalla Hirviniemen lisäksi asianomistajina kaksi nuorta naista. Syyttäjän mukaan molemmat ovat olleet epäillyn rikoksen tekohetkellä 17-vuotiaita.

Syytteen mukaan Hirviniemi on yöllä humalassa esitellyt kotiaan, ottanut toista asianomistajaa kädestä ja kosketellut henkilöä tämän yrittäessä vetäytyä.

Tämän jälkeen näyttelijä on syyttäjän mukaan ottanut asianomistajaa vyötäröstä kiinni, kosketellut tämän takapuolta housujen päältä ja sitten ottanut voimakkaammin kiinni naisen hiuksista. Asianomistaja koki käytöksen seksuaalisena.

Syyttäjän mukaan myös toisen asianomistajan tapauksessa Hirviniemi oli kutsunut henkilön kotiinsa yöllä humalassa ja esitellyt tälle kotiaan. 

Esittelykierroksen jälkeen näyttelijä oli syytteen mukaan seurannut asianomistajaa keittiöön ja kosketellut tämän selkää paidan alta.

Asianosaiset ja media kutsuttiin istunnon aluksi hetkeksi saliin. Tämän jälkeen oikeus vetäytyi pohtimaan oikeudenkäynnin julkisuutta.

Seksuaalisesta ahdistelusta syytetty Hirviniemi saapui oikeustalolle avustajansa kanssa noin kymmenen minuuttia ennen oikeudenkäynnin alkua. Näyttelijä ei kommentoinut lehdistölle mitään.

Asia tullaan käsittelemään suljetuin ovin.

Katso alla kuvia käräjäoikeudesta.

​​​​​​​

Hirviniemi kirjoitti aiheesta tänään aamulla Facebookissa.

– Kotibileisiini liittyvän tapahtumakokonaisuuden käsittely alkaa tänään Hämeenlinnan käräjäoikeudessa. Olen edelleen sitä mieltä, etten ole tehnyt mitään, mikä olisi katsottavissa rikokseksi. En salassapitosäännösten takia voi lausua asiasta tämän enempää julkisuudessa, Hirviniemi kirjoittaa julkisessa postauksessaan.

Hirviniemen oman kertoman mukaan syyttäjä epäilee tekojen tapahtuneen hänen kotonaan pidetyissä juhlissa. Hirviniemi katsoo itse, ettei ole syyllistynyt rikoksiin.

– Esillä olevassa tapauksessa olen kiistänyt syytteet, koska näkemykseni mukaan seksuaalista ahdistelua ei ole tapahtunut, Hirviniemi kirjoitti marraskuussa Facebook-sivuillaan.

– Jos tuomioistuin katsoisi minun ylittäneen rajoja, jotka loukkaavat kenenkään itsemääräämisoikeutta siten, että ne täyttävät rikoksen tunnusmerkistön, kannan asiasta luonnollisesti täyden vastuun.


Syyttäjä näki erittäin tärkeän yleisen edun?

Syytettyjen tekojen kohteeksi joutuneen henkilön henkilöllisyys ei ollut julkisuudessa. Hirviniemen oman kertoman mukaan henkilö ei itse ollut ajanut asian viemistä syytteeseen.

Hirviniemi kertoi, että hänen käsityksensä mukaan kukaan muu kuin syyttäjä ei ole katsonut, että asia tulisi viedä tuomioistuimeen käsiteltäväksi.

Jotta syyttäjä voi viedä asian oikeuteen asianomistajan tahdosta riippumatta, on uhrin oltava alaikäinen, tai syyttäjä on katsonut, että erittäin tärkeä yleinen etu vaatii syytteen nostamista. Tässä vaiheessa ei tiedetä, millainen peruste asiassa on ollut.

Rikoslain mukaan seksuaalinen ahdistelu edellyttää fyysistä kontaktia. Se on koskettelemalla tehty seksuaalinen teko, joka on omiaan loukkaamaan uhrin seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Artikkelia päivitetty 17.5.2019 kello 10.49: lisätty tietoa oikeudenkäynnin etenemisestä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja