"Seksifantasia, joka todennäköisimmin meni huonosti" – moni haaveilee kolmen kimpasta, mutta kenelle sen toteuttaminen oikeasti sopii?

0:48
Mikä tekee ihmisestä hyvän rakastajan? Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen vastaa.

Moni haaveilee kolmen kimpasta, mutta ei ymmärrä, mitä se vaatii. Ongelmaksi nousevat paitsi mustasukkaisuus, myös seksiseikkailun luomat odotukset.

Kolmen kimppa on yksi yleisimmistä seksuaalifantasioista. Amerikkalaisista miehistä 95 prosenttia ja naisista 87 prosenttia on haaveillut siitä, kertoo The Guardian.

Aihetta kirjaansa varten tutkineen Justin Lehmillerin mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kimppaan kannattaisi ryhtyä.

– Niistä, jotka olivat toteuttaneet fantasian, Lehmillerin tutkimus paljasti, että kolmen kimppa oli se fantasia, joka todennäköisimmin meni huonosti, Elle Hunt kuvailee tekstissään.

Yleisin fantasia onkin mahdollisesti myös väärinymmärretyin.

Moni jättää huomiotta tilanteen monimutkaisuuden

Lehmillerin itsensä mukaan ongelmaksi nousevat omalta osaltaan seksiseikkailun luomat odotukset: jokainen osanottaja miettii, miten upealta kolmen kimppa kuulostaakaan, mutta kaikilla osallisilla on täysin eri mielikuva tapahtumasta.

– Ne, jotka eivät ole kokeilleet ryhmäseksiä, voivat kuvitella sitä suoraviivaisena kertolaskuna: kahden ihmisen kokema yhteys ja seksin tunne, mutta kerrottuna 150 prosentilla, Hunt kuvailee.

– Varsinkin parit voivat pitää kolmatta pyörää lisäkkeenä, omaa nautintoaan muokaavana tekijänä.

Ellen mukaan ajatus kuitenkin jättää huomiotta tilanteen monimutkaisuuden. Monet näkevät mielessään yleensä tilanteita, joissa on kaksi miestä ja nainen, tai kaksi naista ja mies. Esimerkiksi kolmen naisen kimppa ei välttämättä edes tule osallistujien mieleen.

– Osanottajilla voi olla eri mielipiteitä siitä, miten paljon he haluavat puhua aiheesta etukäteen, mitä saa ja ei saa tehdä, ja kenelle – ja kuka ylipäätään on huomion keskipiste, Elle huomauttaa.

Moni ryhtyy ryhmäseksiin jonkun muun vuoksi

Aina pääasia ei edes ole seksuaalinen fantasia. Ryan Scoatsin tiimin selvityksessä havaittiin, että osalle kolmen kimppa oli tapa kostaa tai esimerkiksi näyttää ex-rakkaalle.

– Siinä voi olla kyse vallasta, hauskuudesta ja jännityksestä, siinä voi olla kyse alkoholista. Voi olla, että se vain oli siinä (tarjolla), ja (ajattelit) "miksi ei". Siinä voi olla kyse kaikista näistä asioista tai ei mistään niistä, kuvaa Coventryn yliopistossa työskentelevä Scoats.

Moni oli ryhtynyt ryhmäseksiin jonkun muun vuoksi, esimerkiksi toteuttaakseen kumppanin toiveen. Joskus tilanne on jopa painostava sille osapuolelle, jonka fantasiasta ei ole kyse. Osa Scoatsin tutkimukseen osallistuneista esimerkiksi koki, ettei voinut sanoa "ei", tai että idean peruminen olisi ollut noloa.

Arkinen asia, joka vain tapahtuu

Moni kuitenkin ryhtyi kolmen kimppaan ei painostuksen vuoksi, vaan yksinkertaisesti siksi, että tiesi sen merkitsevän paljon kumppanilleen.

– Jos se on jotakin, mitä et todella halua tehdä ja koet, että se on sinulle vahingollista jollakin tavalla, se on hyvä syy olla tekemättä sitä. Mutta jos ajattelet, että kimppa ei jätä jälkeä, ettei se vaikuta sinuun positiivisesti tai negatiivisesti, mutta toinen nauttii siitä, onko tämä ongelmallista? Scoats pohtii.

Kimppa on pariskunnan tapa saada "kaikki

Monille Scoatsin kyselyyn osallistuneille kimppaseksi ei edes ollut kovin suuri juttu – se oli arkinen asia, joka yksinkertaisesti oli tapahtunut.

Yhteiskunnan odotukset ja toiminnot keskittyvät edelleen monogaamisiin suhteisiin, jolloin kolmen kimppaa tai suhteen muunlaista avoimuutta voidaan paheksua.

Samalla kimppaseksi voi olla pariskunnalle tapa saada "kaikki": he voivat harrastaa seksiä muiden kanssa, mutta se ei ole pettämistä.

Uusia tuulia makuuhuoneeseen

Monelle kolmen kimppa on jännittävä uutuus – siis asia, joka tulee kokea, ennen kuin asettuu aloilleen.

Lehmillerin selvityksen mukaan korkeakouluopiskelijoita kimppaseksi kiinnosti kuitenkin vähän; kiinnostus oli suurinta noin 40-vuotiailla, ja se pysyi korkealla noin 20 vuotta tästä eteenpäin.

Moni haaveilija oli yksiavioisessa, pitkässä suhteessa, ja etsi kimppaseksistä uusia tuulia makuuhuoneeseen. Kolmannen pyörän ottaminen mukaan voi kuitenkin aiheuttaa esimerkiksi pistävää mustasukkaisuutta.

Kestääkö suhde kimpanseuraukset?

Kulttuuriantropologi Katherine Frank huomauttaa, ettei pari välttämättä kykene täysin ymmärtämään edes sitä, mitä heidän välillään tapahtuu. Silti pari olettaa, että kykenee hallitsemaan kolmannen, mahdollisesti vieraan ihmisen mukaantulon aiheuttamat seuraukset.

– Ihmiset sanovat "sinun pitää päästä yli mustasukkaisuudestasi", ja se voi kuulostaa todella hyvältä, kun olet selvänä ja päivänvalossa. Mutta iso osa seksistä on alitajuista. Jokin voi yhtäkkiä vaikuttaa sinuun: "Mieshän sipaisi naisen hiuksia tietyllä tavalla!" Tällaiset asiat voivat saada aikaan mustasukkaisen reaktion, joka ei ole järjellinen, Frank kuvaa.

Siksi kolmen kimppaa pitäisikin lähestyä vailla suuria odotuksia. Fantasiatoiveet eivät ainakaan ensimmäisellä kerralla luultavasti toteudu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja