Sekavat koronarajoitusohjeet kuumentavat yrittäjien tunteita: Kahvila joudutaan sulkemaan, valmennuskeskuksen saa pitää auki – "Täydellistä sekoilua"

8:34
Näin pettyneitä yrittäjät ovat koronarajoituksiin ja päättäjien toimintaan: "Sauli Niinistön nyrkkiä olisi tarvittu"

Kaksi erilaista tarinaa pääkaupunkiseudun yrittäjiltä kuvaavat hyvin tilannetta koronarajoitusten maailmassa. Epäselvyyttä on ilmassa ja viranomaiset kiistelevät laintulkinnasta. Samaan aikaan yrittäjien toimeentulo on vaakalaudalla. Tilanne ei ole helppo kenellekään.

Espoossa ja Helsingissä painonnoston ja työhyvinvoinnin Tempaus-Areena valmennuskeskuksia pyörittäväMatti Vestman puhisee selittäessään tilannetta omalta kannaltaan.

– Tämä on täydellistä sekoilua. Tällaiset asiat pitäisi puhua eri viranomaisten kesken etuäteen ja miettiä, miten asioista viestitetään. Tämä on törkeää meitä kohtaan. Vastaan 13 henkilön ja omasta palkasta sekä tilojen vuokrista ja muista kuluista. Eihän tässä voi elää kuin päivä kerrallaan, Vestman harmittelee.

Hänen yrityksensä osalta lakimiehet ovat selvittäneet, että valmennuskeskus voitaisiin pitää auki. Toiminta perustuu normaaliaikanakin pienryhmävalmennuksiin ja nyt on tarkoitus ottaa saliin kerrallaan valmentajan lisäksi kymmenen henkilöä.

– Teimme aville ilmoituksen ja pyysimme heitä tekemään tarkastuksen toiminnastamme. Olemme suunnitelleet toiminnan niin, että ryhmä tulee sisään ja täällä on vain valmentajat sen lisäksi paikalla. Asiakkailla on omat nostopaikat, joilla he pysyvät koko harjoituksen ajan, Vestman selventää.

Sen lisäksi tiloissa on pakko käyttää maskia sekä pestä ja desinfioida käsiä. Lisäksi harjoitusvälineet desinfioidaan jokaisen ryhmän jäljiltä ennen seuraavien tuloa.  

Kyse on vain kolmesta viikosta

Helsingissä Karhupuiston kahvilaa pitävä Mikko Autio on päättänyt sulkea kahvilansa kolmeksi viikoksi. Vuosi sitten keväällä hänen piti sulkea se kahdeksi kuukaudeksi.

– Tässä on harjoiteltu jo vuosi ja olen miettinyt psyykkisesti tätä kuviota. Päädyin siihen, että kyse on vain kolmesta viikosta. Se ei tunnu kevään kahden kuukauden jälkeen missään. Minun pitäisi myydä tuotteet take-awayna. Edes terassi ei saisi olla auki, Autio toteaa.

Kahvila on pieni eikä myynti ole suurta. Autio toteaa hänen yrityksensä kohdalla olevan kyse nappikaupasta.

– Tällä pitäisi siitä huolimatta maksaa asuntoa ja muita kuluja. Sulkemalla kahvilan menen nollatulotasolle. En ole vielä soittanut pankkiin, että saanko vapaan kuukauden maksuille ja lainalle. Kyllä tässä tiukkaa tulee. Ajattelen kuitenkin positiivisesti, että se on vain kolme viikkoa, Autio sanoo.

Kompensaatiota tai korvauksia hän ei usko saavansa.  

Niinistön nyrkkiä tarvittaisiin

Koronan kanssa on eletty vuosi ja käyty monenlaisia vaiheita läpi. Mitä mieltä yrittäjät ovat päättäjien toiminnasta?

– Olisi pitänyt perustaa Sauli Niinistön ehdottama nyrkki, jossa olisi mukana pääministeri ja asiantuntijoita jokaisesta virastosta. Lisäksi sen olisi pitänyt kokoontua viikottain ja seurata tilannetta, Vestman ehdottaa.

Autio ei saanut kahvilansa sulkemisesta viime keväänä kompensaatiota eikä yritystukea.

– En usko näihin poliitiikan satuihin. Tuskin tulen saamaan tälläkään kertaa mitään. Nyt keskityn omaan elämääni. Kirjoitan näytelmiä ja teen kaikkea mikä on ihanaa. Toki kahvilankin pitäminen on ihanaa. Pitkin hampain pidän kiinni kahvilani ja kolme viikkoa lomaa, Autio murehtii. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja