Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Korona rökittää rajusti henkilöstöravintoloita – "Toimiala ui todella syvällä"

1:41Tiukentuvat koronarajoitukset herättävät vastustusta ja huolta ravintola-alallaTiukentuvat koronarajoitukset herättivät lokakuussa vastustusta ja huolta ravintola-alalla.
Julkaistu 16.02.2021 05:45

MTV UUTISET - STT

Korona kurittaa edelleen rajusti henkilöstöravintoloita. Ruokailijoiden määrä kyntää yhä pahasti alamaissa, eikä nopeaa helpotusta tilanteeseen ole näköpiirissä.

– Koko ravintola-ala on ahtaalla, ja pahiten kärsineitä ovat juuri henkilöstöravintolat. Toimiala ui todella syvällä, sanoo alan etujärjestön Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Kolmesta alan yrityksestä eli Compass Groupista, Sodexosta ja Antellilta kerrotaan, että henkilöstöravintoloissa on kokonaisuutena ottaen noin puolet tai jopa yli puolet vähemmän asiakkaita kuin aikana ennen koronaa. Mullistus tapahtui liki yhdessä yössä viime vuoden maaliskuussa, kun Suomi meni kiinni ja ihmiset siirtyivät sankoin joukoin etätöihin ja -opiskeluun.

Kevään shokkivaihetta seurasi Compass Group Suomen operatiivisen johtajan Hannu Rahnaston mukaan kesä, joka on henkilöstöravintoloissa tavallisestikin hiljaisempaa aikaa.

Alkusyksystä alalla oli nähtävissä hieman positiivista virettä, mutta se tyssäsi alkuunsa, kun koronan toinen aalto iski.

– Ravintoloiden asiakasmäärä ei ole syksystä noussut, oikeastaan jopa päinvastoin, jos katsotaan sitä, missä oltiin esimerkiksi lokakuussa, Rahnasto sanoo.

Ovia kiinni ja ihmisiä pois

Asiakasmäärien raju pudotus näkyy muun muassa siitä, miten yritykset pystyvät pitämään ihmisiä töissä ja mitä paikkoja kannattaa pitää auki. Esimerkiksi Compass Group ilmoitti tammikuun lopulla yt-neuvottelujen tuloksesta, jonka myötä enintään 365 ravintolahenkilöstön edustajaa irtisanotaan, korkeintaan 550 osa-aikaistetaan ja enintään 2  300 ihmistä lomautetaan määräaikaisesti tai toistaiseksi.

Lomautukset ja irtisanomiset ovat tuttuja asioita myös muissa alan yrityksissä.

– Meillä on tällä hetkellä lomautettuna koko- tai osa-aikaisesti noin 700 henkilöä 1  600:sta. Irtisanomisiakin on ollut, mutta määrällisesti vähemmän, sanoo Sodexon liiketoimintajohtaja Pia Romu.

Luvuissa on mukana muukin toiminta kuin henkilöstöravintolat. Antellillakin aktiivisesti töissä olevien määrä on pudonnut noin puoleen eli 250:een.

Kaikista kolmesta yrityksestä kerrotaan, että osa toimipaikoista on koronakurimuksen vuoksi väliaikaisesti suljettu ja joissakin tapauksissa sopimus kumppanin kanssa on päättynyt kokonaan. Kaikkiaan joko väliaikaisesti tai kokonaan suljettuja yksiköitä on näissä yrityksissä yli sata.

Aukiolevien henkilöstöravintoloiden osalta on tehty supistuksia esimerkiksi palveluaikoihin ja ruokavalikoimiin.

– Jos aiemmin on ollut vaikkapa kolme kokkia ja nyt yksi, niin se yksi ei pysty tekemään niin suurta valikoimaa erilaisia ruokia lounasbuffetiin, sanoo Antellin kaupallinen johtaja Mari Kähkönen.

Aterioita autosta ja ruokakaupasta

Henkilöstöravintoloita pyörittävissä yrityksissä uskotaan, että ihmiset palaavat jossain vaiheessa koronakurimuksen helpottaessa kotoa takaisin työpaikoilleen, mutta eivät samassa mittakaavassa kuin ennen.

Etätyö ja -opiskelu on tullut enenevässä määrin jäädäkseen, mikä haastaa henkilöstöravintola-alan yritykset muokkaamaan toimintaansa ja rakentamaan uudenlaisia palveluita.

– Alan matka on ollut ruokaloista ravintoloiksi ja seuraava askel, minkä itse näen, on ravintoloista ruokapalvelutoimijaksi, Rahnasto sanoo.

Jatkossa henkilöstöravintolat saattavatkin palvella asiakkaita entistä vahvemmin myös omien toimipisteidensä seinien ulkopuolella. Siirtymää pois henkilöstöravintolan pöydän äärestä ilmentävät muun muassa erilaiset noutomyynti- ja verkkokaupparatkaisut – jopa aterioiden myynti vaikkapa pääkaupunkiseudulla kiertävästä ruoka-autosta tai vähittäiskauppojen kautta.

Lue myös: Tämä video näyttää ravintoloiden koronarajoitukset kaikessa hulluudessaan – esityksen alkaessa 70 ihmistä häädetään ulos, ja he suuntaavat viereiseen karaokebaariin

Lisää aiheesta:

Työpaikkalounastaja ei luovu ateriastaan, vaikka elinkustannukset lyövät silmilleKansa on palannut ravintoloihin koronarajoitusten jälkeen, pandemia-ajasta jää alalle kuitenkin useita pysyviä muutoksiaRavintolat sulkevat ovensa huonossa jamassa: "Moni konkurssin partaalla"Konkurssi uhkaa satoja ravintola-alan yrityksiä – "Minkälainen kärsimys syntyy alan 80 000 työntekijälle"Rajoitukset runtelevat ravintola-alaa ankaralla kädellä, tältä näytti lounasaikaan Helsingin ydinkeskustassa – "Rajoitteet ovat pelote""Kun hallitus antoi etätyösuosituksen, se oli seuraavasta päivästä poikki" – henkilöstöravintolat kärvistelevät asiakaskadon aiheuttamassa ahdingossa
KoronavirusTalousKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus
  • 14.10.14:32
    Tuomiot

    Huoltovarmuuskeskukselle jättilasku kohumaskikaupan tehneen johtajan potkuista

  • 3.10.17:00
    Talous

    EKP-pääjohtaja Lagarde MTV:n erikoishaastattelussa: Lopeta EU-sääntöjen rikkominen, Suomi

  • 22.9.18:58
    Ennätykset

    Ikävä koronaennätys: Miehen tauti kesti yli kaksi vuotta

  • 13.9.08:33
    Yskä

    Yskänlääkkeet tuskin auttavat, jos ikävä yskä vaivaa – kokeile sen sijaan tätä: "Oikeasti ihan tutkittua"

  • 9.9.13:03
    Flunssa

    Koronavirustartunta voikin olla ehkäistävissä apteekin nenäsuihkeella