Sekava mies tunkeutui naapurien asuntoihin Ilomantsissa, uhkaili ja yritti tappaa erikoisveitsellä – kiistää kaiken, kun ei muista

Sekava mies tunkeutui naapurien asuntoihin, uhkaili ja yritti tappaa erikoisveitsellä 0:54

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antoi tuomion tapauksessa, jossa paikallinen mies oli yrittänyt tappaa naapurinsa sekavassa tilassa. Kaikki teon uhrit olivat hänen naapureitaan.

Kaikki miehen teot tapahtuivat peräkkäin saman rivitalon huoneistoissa Ilomantsissa viime toukokuussa. Vuonna 1993 syntynyt mies lähti liikkeelle äitinsä asunnosta, jatkaen siitä järjestyksessä neljän eri asunnon luo tehden matkalla erilaisia rikoksia. 

Miehestä oli ilmoitettu poliisille jo ennen teon alkamista, koska asukas koki miehen käytöksen rivitalon piha-alueella sekavaksi.

Heitteli tavaroita ja uhkasi veitsellä

Ensimmäisessä naapurien asunnoista mies soitteli ovikelloa, potki ovea ja ryskytti ikkunoita. Lopulta hän pääsi tunkeutumaan asuntoon sen lukitsemattomasta takaovesta.

Asunnossa mies heitti leivänpaahtimen ja keittiön tuoleja lattialle ja seisoi huoneiston asukkaan edessä puolisen minuuttia, samalla nostaen veitsensä lyöntiasuntoon naisen edessä.

Mies kuitenkin poistui asunnosta jatkaen seuraavaan.

Torjunta esti vakavamman iskun

Seuraavassa asunnossa mies syyllistyi tapon yritykseen. Hän huitoi ylhäältä alaspäin suunnatuilla iskuilla kohti asunnossa asunutta miestä.

Mies onnistui väistämään ylävartaloonsa kohdistuneita iskuja ja laittamaan käden väliin, minkä johdosta hän sai haavoja kätensä sormiin ja poskeensa.

– [Mies] on kertonut, että ellei hän olisi saanut torjuttua kädellään ja sormillaan iskua, se olisi suuntautunut ja osunut hänen ylävartaloonsa, tuomiossa kerrotaan.

Samassa asunnossa asuneen naisen onnistui kuitenkin törkätä hyökkääjän ulos asunnon ovesta ja lukitsemaan sen. Nainen sai tässä yhteydessä kuitenkin miehen veitsestä naarmun rintaansa.

Mies yritti vielä tämänkin jälkeen tunkeutua asuntoon takaoven kautta, mutta ei onnistunut yrityksessä.

– Ei jää varteenotettavaa epäilyä siitä, että [miehen] veitsellä tekemät iskut [uhrin] suuntaan olisivat jatkuneet, ellei [miestä] olisi saatu työnnettyä asunnon ovesta ulos ja lukittua ovi, oikeus katsoi.

Kertoi tulleensa tappamaan

Miehen teot eivät päättyneet kuitenkaan tähän, sillä hän jatkoi taas seuraavaan asuntoon takaoven kautta. Hän oli asunnon oviaukossa veitsi ylöspäin kohotettuna vain muutamien metrien päässä asunnon haltijasta kertoen tulleensa tappamaan tämän.

Tämä onnistui kuitenkin pakenemaan paikalta etuoven kautta naapuriin turvaan.

Miehen rötöstely päättyi viimeiselle asunnolle, joka oli tapahtumahetkellä tyhjä. Mies päätyi kaatamaan pihalla olleen pyörän ja rikkomaan keittiön ikkunalasin.

Ei muistanut tekoa

Teossa mies käytti erikoisvalmisteista, heikentyneistä käsivoimista kärsivälle henkilölle tarkoitettua veistä, jonka muoto tehostaa sen käyttöä. Veitsen terä oli 20 senttimetriä pitkä.

Miehen puolustus kertoi oikeudessa, ettei miehellä ole muistikuvia tapahtuneesta ja hän kiistää rikokset.

– Hän ei voi myöntää syytteitä oikeiksi, koska hän ei muista menetelleensä syytteissä väitettyyn tapaan, puolustus kertoi vastauksessaan.

Puolustus kertoi myös miehen lopettaneen alkoholin käytön ja tämän saatavissa olevan antabuslääkitys.

Ehdoton vankeus

Oikeus oli todisteiden valossa sitä mieltä, että mies on ollut tapahtumahetkellä sekava. Miehen veren alkoholipitoisuus oli 1,94 promillea, minkä lisäksi hänen verenkierrostaan löytyi kannabiksen aineenvaihduntatuotteita.

– Mainitut seikat tukevat pidempään kestänyttä päihteiden käyttöä, oikeus katsoi.

Mies todettiin syylliseksi tapon yritykseen, kolmeen törkeään kotirauhan rikkomiseen, kahteen laittomaan uhkaukseen, pahoinpitelyyn ja vahingontekoon. Hänet tuomittiin 3 vuoden 8 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Tapon yrityksen uhrille tämä määrättiin korvaamaan 1000 euroa tilapäisestä haitasta. 

Lue myös:

    Uusimmat