Mainos

Seitsemän ammuttiin Filippiineillä juuri ennen presidentinvaaleja

Filippiineillä äänestetään uudesta presidentistä jännittyneissä tunnelmissa. Maassa ammuttiin hengiltä seitsemän ihmistä vain muutama tunti ennen äänestyspaikkojen avautumista.

Tunnistamattomat asemiehet avasivat tulen jeepissä ja kahdella moottoripyörällä matkanneita uhreja kohti. Rosariossa pääkaupunki Manilan eteläpuolella tapahtuneessa tulituksessa haavoittui lisäksi yksi ihminen. Hyökkäyksen motiivista ei ole tietoa.

Vaalien ennakkosuosikki on 71-vuotias Rodrigo Duterte, pormestari maan eteläosassa sijaitsevasta kaupungista. Hän on tullut tunnetuksi populistisena rääväsuuna, joka lupaa nopeita ratkaisuja rikollisuuden ja köyhyyden voittamiseksi.

Hän on muun muassa uhannut tappamisella kymmeniätuhansia rikollisia. Hän aikoo myös viitata kintaalla demokratialle, jos parlamentaarikot eivät tottele häntä. Kielenkäytöstä kertoo se, että Duterte on nimittänyt paavia "huoran pojaksi".

Vastustajat varoittavat, että jos Duterte valitaan, maa on vaarassa ajautua uuteen diktatuurin aikaan. Vanhemman väen hyvässä muistissa on presidentti Ferdinand Marcosin diktatuuri.

Marcosin kaatoi kansanliike, jonka johtajia oli Corazon Aquino. Nykyinen presidentti, Benigno Aquino, on hänen poikansa. Aquino ei enää voi olla ehdolla näissä vaaleissa, sillä laki rajaa presidenttikaudet yhteen.

Aquinon kuusivuotiskaudella Filippiinien talous on kasvanut voimakkaasti. Presidenttiä on kuitenkin arvosteltu siitä, että rikkaiden ja köyhien välinen kuilu on pysynyt syvänä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.