SDP:ssä ei odoteta laajaa ministerikierrätystä – Kiurun korvaajaspekulaatioissa esillä Aki Lindén ja Kristiina Salonen

Ketkä ovat kärkiehdokkaat Krista Kiurun sijaiseksi? Tässä ovat Pöllöraadin valinnat 3:24
Katso videolta Pöllöraadin valinnat Krista Kiurun sijaiseksi

SDP:ssä ei nähdä laajempaa ministerikierrätystä, kun puolue valitsee torstaina korvaajan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle.

Näin uskovat STT:n haastattelemat SDP:n puoluehallituksen jäsenet, jotka osallistuvat perhe- ja perusministeri Krista Kiurun (sd.) seuraajan valintaan.

Asiaa kommentoivat nostavat tuuraajaspekulaatioissa esille taustan ja maantieteen perusteella erityisesti kansanedustajat Aki Lindénin ja Kristiina Salosen, joilla on molemmilla kokemusta sote-alalta.

– Sellaisen henkilön tarvitsemme, joka suoraan pystyy alkaa tekemään ministerin tehtävää. Kyseessä on niin lyhyt aika, ettei siihen voi ottaa ketään opettelemaan, eräs puoluehallituksen jäsen kommentoi.

Kiuru on jäämässä keväällä pois ministerin tehtävästä, sillä hän kertoi joulun alla olevansa raskaana. Kiurun esikoisen on määrä syntyä maaliskuun lopulla. Ministeri on aiemmin kertonut olevansa poissa tehtävästä syksyyn asti.

Valintaan kohdistuu erityistä mielenkiintoa, sillä Kiuru on kahden vuoden ajan toiminut koronapandemian hoidossa merkittävänä vallankäyttäjänä. Kiuru on johtanut esimerkiksi viime vuoden lopulla perustettua hallituksen koronaministerityöryhmää.

Kokemus ja maantiede etuina

Ne puoluehallituksen jäsenet, jotka spekuloivat nimillä, mainitsevat kaksikosta hieman useammin Lindénin.

Hän on kahden suuren sairaanhoitopiirin, Husin ja Varsinais-Suomen, entinen toimitusjohtaja. Lindén eläköityi Husin johdosta vuoden 2018 päätteeksi ja valittiin seuraavan vuoden vaaleissa eduskuntaan.

Viime viikolla pidetyissä aluevaaleissa turkulainen Lindén sai koko maassa toiseksi eniten ääniä, yhteensä noin 7 700 kappaletta. Hän jäi äänikuninkaan tittelistä vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin taakse alle sadalla äänellä.

– Kyllä silläkin on pohdinnassa painoarvoa, mutta muuten minulla ei ole asiaan kantaa, eikä vaaleissa toki tästä äänestetty.

Myös raumalainen Salonen kunnostautui aluevaaleissa. Hän oli naapurivaalipiirissä Satakunnassa suosituin ehdokas vajaalla 2 600 äänellä. Eduskuntavaaleissa kolmannelle kaudelle valittu Salonen sai jopa Kiurua enemmän ääniä.

"Helppo ja luonnollinen ratkaisu olisi tehdä valinta samasta vaalipiiristä"

Salosella on koulutustaustaa ja työkokemusta sosiaalialalta. Demareissa hänet tunnetaan eduskuntaryhmän tämänhetkisenä varapuheenjohtajana.

– Helppo ja luonnollinen ratkaisu olisi tehdä valinta samasta vaalipiiristä. Myös alueellinen tasapaino on olennainen ministerijaoissa, toinen jäsen pohtii.

Porilaisen Kiurun tavoin Lindén ja Salonen edustavat läntisintä Suomea. SDP:n muut ministerit ovat kotoisin Oulusta Tampereen ja Helsingin kautta Kotkaan koukkaavalta alueelta.

Eduskunnassa Lindén on nykyisin sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen. Salonen vaikutti samassa valiokunnassa viime vaalikaudella ja varajäsenenä sitä edellisellä.

Kristiina Salonen kertoo STT:lle olevansa kiitollinen saamastaan kannatuksesta, mutta odottavansa asiasta puheenjohtajan esitystä. Aki Lindén kertoi vaalien jälkeen Helsingin Sanomille "vaikenevansa täysin tästä asiasta", kun häneltä kysyttiin ministerihaluista.

Marinin esitys painaa

Torstain ministerivalinta on puoluedemokratian perinpohjainen näytös.

Puoluehallitus esittää henkilöä puoluevaltuustolle, joka varsinaisesti päättää valinnasta. Puoluehallitukselle esityksen tekee sitä ja puoluetta johtava Sanna Marin. Myös puolueen kansanedustajat pääsevät esittämään asiasta näkemyksensä torstain aikana.

Monipolvisesta prosessista huolimatta STT:n haastattelemat puoluehallituksen jäsenet korostavat valinnassa puheenjohtajan merkitystä. He pitävät erittäin todennäköisenä, että puoluehallitus ei lähde muuttamaan tämän tekemää esitystä. Siitä poikkeamista pidettäisiin hyvin poikkeuksellisena.

–  Jos hän esittää yleisesti päteväksi koetun ja luotettavana pidetyn henkilön, niin uskoisin, että hyvin todennäköisesti sillä nimellä edetään, puoluehallituksesta muotoillaan.

Laaja kierrätysesitys saisi kritiikkiä

Kiurun tuuraajasta ei ole käyty puoluehallituksesta ennakkoon keskustelua. Tätä pidetään merkkinä sille, että laajempaa ministeritehtävien vaihtoa puolueessa ei ole luvassa.

– Jos puheenjohtaja suunnittelisi laajempaa kierrätystä, sen tarpeellisuudesta olisi tullut käydä jonkinlainen lähetekeskustelu puoluehallituksessa etukäteen, yksi jäsenistä linjaa.

Ainoana mahdollisuutena laajempaan kiertoon nähtäisiin malli, jossa Kiurun paikalle siirtyisi joku nykyinen ministeri, jonka tilalle puolestaan valittaisiin uusi nimi. Tässä skenaariossa esille nousee sairaanhoitajana ja sote-alan tutkimustöissä toimineen työministeri Tuula Haataisen nimi.

Tämän tilaisuuden jälkeen puolue tuskin enää tällä vaalikaudella kierrättää ministereitään, eräs haastatelluista uskoo. Eduskuntavaalit häämöttävät ensi vuoden keväässä, mikä jättäisi uudelle ministerille kovin lyhyen ajan päästä tehtävään sisään ja tehdä siinä vaikutus.

– Jos tuodaan totaalinen kierrätysehdotus kokoukseen kylmiltään, siitä voi keskustelu ryöpsähtää. Se voi herättää paljon kritiikkiä, jos sellainen tulee pystymetsästä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 25.1.2022 kello 19.12. 

Lue myös:

    Uusimmat