Krista Kiurun sijainen valitaan tänään, kaksi nimeä on ollut ennakkoon esillä – näin ministerivalinta käytännössä etenee

Rajoitusten purkua harkitaan, Krista Kiuru jää sairauslomalle, rekka ja henkilöauto kolaroivat Turuntiellä – katso uutiset minuutissa 1:02
Tiistaina kerrottiin, että hallitus harkitsee rajoitusten lieventämistä.

Hallitukseen tarvitaan pian uusi perhe- ja peruspalveluministeri, kun Krista Kiuru jää vanhempainvapaalle.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) saa lapsen näillä näkymin maaliskuun lopulla. Ennakkoarvioissa vahvimmat ehdokkaat sijaiseksi ovat SDP:n kansanedustajat Aki Lindén ja Kristiina Salonen.

Ratkaisevan päätöksen ministerivalinnasta tekee SDP:n puoluevaltuusto, joka on koolla kello 16.30 jälkeen torstaina iltapäivällä. SDP:n on määrä kertoa seuraavan perhe- ja peruspalveluministerin nimi noin kello 16.45 alkavassa tiedotustilaisuudessa.

Puoluevaltuusto saa ehdokkaan tai ehdokkaiden nimen tietoonsa vasta torstain aikana. Puoluevaltuustoa johtaa kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.), joka kertoo MTV Uutisille, miten päätöksenteko etenee.

– Puoluevaltuustossa on kaksi asiaa eli ministerivaihdos ja aluevaalien tulos. Kyse on ylimääräisestä kokouksesta. Normaalissa kevään kokouksessa käymme laajempaa poliittista keskustelua. Puoluehallitus tekee esityksen (ministeristä) ja eduskuntaryhmä antaa lausunnon puoluevaltuustolle, joka tekee päätöksen, Paatero selvittää.

– Päätösesityksestä kerrotaan valtuustolle torstaina, Paatero jatkaa.

Ratkaisevinta prosessissa on se, kuka on puolueen puheenjohtajan Sanna Marinin ehdokas ministerin sijaiseksi. Puoluehallitusta johtavan Marinin yli on muiden hankala kävellä, jos ja kun puheenjohtajalta tulee sijaisen valintaesitys.

Kaksi nimeä esillä

Ennakkoarvioissa perhe- ja peruspalveluministeriksi ovat olleet vahvoilla Sdp:n kansanedustajat Aki Lindén ja Kristiina Salonen.

Turkulainen Lindén on entinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja. Koulutukseltaan Lindén on lääketieteen lisensiaatti ja valtiotieteiden maisteri. Hän on syntynyt vuonna 1952. Lindén valittiin eduskuntaan viime vaaliessa 2019.

Raumalainen Kristiina Salonen on sosiaalialan ohjaaja ja hallintotieteiden maisteri, joka on työskennellyt ennen kansanedustajan uraa Rauman kaupungin sosiaaliohjauksen ja etuuskäsittelyn esimiehenä sekä palvelukeskuksen monitoimityöntekijänä. Kansanedustajana Salonen on ollut vuoden 2011 vaaleista lähtien. Salonen on syntynyt vuonna 1977.

Perhe- ja peruspalveluministerin sijainen tarvitaan näillä näkymiin syksyyn saakka. Krista Kiuru on kertonut, että hänen tarkoituksensa on palata vanhempainvapaalta jossain vaiheessa syksyä.

Kiuru on ollut näkyvässä roolissa hallituksen koronapäätöksissä ja hän on yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa ollut tiukan rajoituslinjan kannalla.

Myös Kiurun sijainen joutunee tekemisiin päätöksiin koronapäätösten kanssa ainakin jonkin verran, vaikka pandemia toiveiden mukaisesti laantuisi.

Perhe- ja peruspalveluministerin salkkuun kuuluvat muun muassa lastensuojelu, vammaispalvelut, päihdehuolto, vanhustenhuolto, terveyspalvelut, potilasturvallisuus, tartuntatautien torjunta, kansallinen rokotusohjelma ja rokotehankinnat, kansanterveys, mielenterveys sekä alkoholi-, tupakka- ja huumepolitiikka.

Lue myös:

    Uusimmat