SDP penää kokonaisarviointia sosiaaliturvan leikkauksista

Oppositiopuolueista on moitittu hallitusta siitä, että se ei ole esittänyt arviota kokonaisvaikutuksista esitetyistä sosiaaliturvaleikkauksista. 

Torstaina aihe nousi jälleen esille eduskunnassa. Suurin oppositiopuolue SDP päätyi ehdottamaan kyselytunnilla, että eduskunta tekisi kokonaisarvioinnin Petteri Orpon (kok.) hallituksen puolesta.

–  Pääministeri Orpo, voitaisiinko nyt sopia, että näistä vaikutusarvioista tehdään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa päätös, mikäli te ette aio vaikutusarviointia meille tuoda? kysyi sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Kim Berg (sd.).

Hän sanoi, että hallitus on tekemässä Suomen historian mahdollisesti suurinta leikkausta sosiaaliturvaan, muttei "näköjään aio teettää 1,5 miljardin euron paketista riittävää kokonaisarviointia".

SDP ja vasemmistoliitto nostivat esiin, että eduskunnalle toimitetuista vaikutusarvioista puuttuu useita leikkauksia. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan arvioinneista puuttuu muun muassa sosiaaliturvaleikkauksia ja toimeentulotukeen liittyviä heikennyksiä. Ennen kaikkea siitä puuttuu vaikutukset koko hallituskauden aikana.

–  Me emme edes vielä tiedä, kuinka kohtuuttomiin tilanteisiin yksittäiset pienituloiset tulevat joutumaan tämän kauden aikana, Andersson sanoi.

STM ja VM tekivät arvion

Hallitus teetti arvioinnin ensi vuodelle esitettyjen sosiaaliturva- ja veromuutosten yhteisvaikutuksista kotitalouksien tuloihin. Se julkaistiin lokakuun alussa. Arviointi on tehty sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtiovarainministeriön yhteistyönä ja perustuu pääosin Tilastokeskuksen ylläpitämällä mikrosimulaatiomallilla tehtyihin laskelmiin.

Sen laajempaa kokonaisarviota ei torstaina hallituksen riveistä lupailtu. Orpo korosti, että hallituksen esittämä kokonaisuus on tarkkaan harkittu. Hänen mukaansa eduskunnalle on toimitettu jokaiseen esitykseen myös vaikutusarviot ja arviointeja tehtiin jo hallitusneuvottelujen aikana.

–  Mielestäni tämä on kokonaisuus, joka on esitelty eduskunnalle, ja uskomme, että tämä on hyväksi kaikille suomalaisille.

Hallitus on pyrkinyt siihen, että kokonaisuus on mahdollisimman tasapainoinen, hän sanoi.

–  On selvää, että joidenkin kohdalle osuu enemmän, mutta toivomme, että pääsemme maaliin siinä, että 100  000 uutta työpaikkaa syntyy.

SDP ja vasemmistoliitto esittivät huolensa etenkin lapsiköyhyyden lisääntymisestä.

Orpon mukaan työllisyyden lisääminen on parasta lääkettä köyhyyden ja näköalattomuuden estämiseksi.

Pääministeri vastasi aihetta koskeviin kysymyksiin, sillä sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) oli poissa. Hän kuittasi siitä, että oppositiopuolueet esittävät kysymyksiä vastuuministerin poissa ollessa.

–  Ei ole ihan normaali tapa, että kun vastuullinen ministeri ei ole paikalla, kysytään sosiaaliturvasta.

Lue myös:

    Uusimmat