SDP:n Lindtman esittää äänestysikärajan laskemisen kokeilua kunnallisvaaleissa – Saarikko: "Merkittävä linjanmuutos"

SDP:n Lindtman esittää äänestysikärajan laskemisen kokeilua kunnallisvaaleissa – Saarikko: "Merkittävä linjanmuutos" 6:02
SDP:n Antti Lindtman sanoo, että esimerkiksi tulevissa kuntavaaleissa voitaisiin hyvin kokeilla äänestysikärajan laskua joissakin kunnissa.

MTV Uutisten ja nuorisoalan kattojärjestö Allianssin järjestämässä puoluejohtajatentissä keskusteltiin siitä, tulisiko äänestysikäraja laskea 16 ikävuoteen. 

Kysymys jakoi puolueiden mielipiteitä. Ainoastaan vihreiden Sofia Virta ja keskustan Annika Saarikko kannattivat suoraan ehdotusta. 

Kokoomuksen Matias Marttinen totesi, että ongelma on se, että nuoret äänestävät Suomessa laiskasti. Hänestä tärkeintä on kiinnittää huomiota siihen, miten nuorten äänestysaktiivisuutta voidaan vahvistaa. 

– Nuorten ääni ei kuulu niin vahvasti kuin mitä se voisi kuulua sen kautta, jos nuoret äänestäisivät yhtä aktiivisesti, kuin vaikkapa eläkeikäiset. 

Vihreiden Sofia Virta toteaa, että on tärkeää saada nuorten ääni kuulumaan päätöksenteossa. Tästä on hänen mukaansa hyviä esimerkkejä Itävallasta, jossa järjestely on lisännyt nuorten kiinnostusta ja osallistumista politiikkaan. 

– Minusta tässä on kyse siitä, että jos ei halua äänestysikärajan laskua, se tarkoittaa sitä, että ei halua että nämä kyseiset nuoret pääsevät äänestämään.

Lindtman: Kuntavaaleissa voitaisiin kokeilla 

SDP:n Antti Lindtman sanoo, että esimerkiksi tulevissa kuntavaaleissa voitaisiin hyvin kokeilla äänestysikärajan laskua joissakin kunnissa. 

– Vaalitutkimuksissa on nähty, että se, käykö äänestämässä ensimmäisissä vaaleissaan, on valtava merkitys loppuelämän äänestysaktiivisuuteen. Jos nuorten äänestysaktiivisuutta saadaan nostettua, tällä voisi olla merkitystä jatkossakin. 

Nuorisoministeri Sandra Bergqvist (rkp.) suhtautuu myönteisesti siihen, että nuoret pääsisivät vaikuttamaan itselleen tärkeisiin asioihin. 

Tällä hetkellähän se on kunnallisella tasolla, siellä heidän palvelunsa suurin piirtein ovat. 

Keskustan Saarikko kertoo äänestysiän laskemisen olleen puolueensa pitkä linja, sillä nuorena kiinnittyminen kotipaikkakuntaan ja sen palveluihin on hänen mukaansa suurta, ja on tärkeää, että nuoret pääsevät myös vaikuttamaan näihin palveluihin. 

– Pidän Antti Lindtmanin ehdotusta merkittävänä linjanmuutoksena siihen, mitä SDP on pitkässä kaavassa ajanut. Jos tästä tulee isompi linjanmuutos, niin kokeilua olisi luontevin edistää kuntavaalien kautta. 

Mäkelä: Äänestysiän laskeminen populismia

Perussuomalaisten Jani Mäkelä pitää keskustelua äänestysiän laskemisesta populismina, sillä se tarkoittaisi mahdollisesti alaikäisten nostamista eduskuntaan. 

– Ylipäätään ihmettelen, että samat henkilöt ja puolueet jotka ajavat äänioikeusiän laskua, ovat toisaalta sitä mieltä että ehkäisyvälineet pitäisi antaa 25-vuotiaaksi asti ilmaiseksi, ja sosiaalihuollon jälkihuolto pitäisi tarjota 25-vuotiaille asti. Eli 16-vuotias saisi äänestää, mutta 25-vuotias ei osaa ostaa ehkäisyvälineitä. 

Vihreiden Sofia Virta vastaa Mäkelälle tiukasti.

– Olen todella surullinen niiden nuorten puolesta, jotka ovat teitä äänestäneet. Tänään olemme kuulleet, että vähättelette nuorten ahdistusta, kerrotte että on populismia kannattaa äänestysikärajan laskemista, ja nyt te vielä sotkette tähän nuorten ehkäisyn ja kyseenalaistatte lastensuojelun jälkihuollon tarpeen. 

Katso puolueiden koko keskustelu äänestysiän laskemisesta jutun videolta. 

Monet nuoret voivat huonosti ja kokevat yksinäisyyttä – tällaisia lupauksia puoluejohtajat tekevät heille 1:06:42
Katso koko puoluejohtajatentti tästä.

Juttua korjattu 12.10. klo 16.50: Korjattu nuorisoseura Allianssi oikeaan muotoonsa nuorisoalan kattojärjestö Allianssiksi. 

Lue myös:

    Uusimmat