SDP:n Erkki Tuomioja MTV:n Uutisextrassa: Ruotsin virheistä otettava opiksi – "Olemme onnistuneet kotouttamisessa paremmin"

SDP:n kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoo, että Suomessa on otettava oppia Ruotsin virheistä maahanmuuttopolitiikassa.

Tuomioja arvioi MTV:n Uutisextrassa, että Suomessa on onnistuttu paremmin maahanmuuttajien kotouttamisessa.

– Täällä ei ole toistaiseksi samanlaisia ongelmalähiöitä kuin esimerkiksi Ruotsissa Rinkeby. Ruotsissa on hoidettu joitakin asioita hyvin mutta joitakin huonosti ja niistä pitää ottaa täällä oppia, Tuomioja sanoo.

"Ruotsalainen yhteiskunta hyötynyt maahanmuutosta"

Ruotsin maahanmuutto-ongelmat ovat aiheuttamassa sosialidemokraateille rumaa vaalitappiota sunnuntain vaaleissa. Pääministeri Stefan Löfven on joutunut tiukentamaan Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa kovalla kädellä ja tämä on aiheuttanut kipuilua demareissa.

Osa perinteisistä kannattajista on siirtynyt vasemmistopuolueeseen, osa toiselle laidalle maahanmuuttovastaisiin Ruotsidemokraatteihin.

Tuomioja ymmärtää ruotsalaisten aatetoveriensa täyskäännöksen maahanmuuttopolitiikassa.

– Se on ollut tavallaan välttämätöntä, sillä turvapaikanhakijoita tuli moninkertaisesti Suomeen nähden ja aika hallitsemattomana. Pakko oli tehdä joitakin korjausliikkeitä ja se on ollut ongelmallista demareiden sisällä, Tuomioja sanoo.

Tuomioja kuitenkin muistuttaa, että pitemmällä ajalla ruotsalainen yhteiskunta on laajasti hyötynyt maahanmuutosta.

– Saksa ja Ruotsi ovat ottaneet eniten maahanmuuttajia ja juuri näiden maiden taloudet ovat menestyneimmät. Tällä on selvä yhteys, hän sanoo.

"Perussuomalaiset on nyt ihan eri kuin ennen"

Suhtautuminen turvapaikanhakijoihin ja maahanmuuttoon aiheuttaa eriseuraisuutta myös pohjoismaisten sosialidemokraattien kesken. Tanskassa sosialidemokraatit ovat valmiita yhteistyöhön äärioikeiston kanssa.

Ruotsissa demarit ovat tiukentaneet maahanmuuttolinjaansa, mutta yhteistyö maahanmuuttovastaisten Ruotsidemokraattien kanssa on täysin poissuljettu.

Tuomioja näkee, että Suomessa poliittinen asetelma on samankaltainen kuin Ruotsissa.

– On käynyt selväksi, että nykyiset hallituspuolueet eivät halua yhteistyötä perussuomalaisten kanssa ja vielä vähemmän meillä demareilla on syytä siihen. Perussuomalaiset on nyt ihan eri puolue kuin se, joka vennamolaisena keskustapopulistisena puolueena perustettiin, Tuomioja sanoo.

Kansanedustaja Erkki Tuomioja MTV:n Uutisextrassa lauantaina kello 19.10

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja