Mainos

Schröder voitti, Kohlin kausi päättyy Saksassa

Sosiaalidemokraatit voittivat Saksan liittopäivävaalit tänään, ja Saksan uudeksi liittokansleriksi nousee sosiaalidemokraattien Gerhard Schröder. Samalla päättyy Helmut Kohlin 16 vuotta kestänyt kanslerikausi.

Sosiaalidemokraatit (SPD) saavat noin 41 prosenttia äänistä, kun taas kristillisdemokraatit ja heidän baijerilainen sisarpuolueensa (CDU/CSU) joutuvat tyytymään noin 35 prosenttiin äänistä, kertoivat ARD- ja ZDF-tv-asemien tietokone-ennusteet. SPD:n ääniprosentti vuoden 1994 vaaleissa oli 36,4 ja CDU/CSU sai silloin 41,4 prosenttia äänistä. CDU/CSU:n vaalitulos oli huonoin vuoden 1949 jälkeen. Kohl myönsi puolueensa tappion ja sanoi olevan selvää, että vastuun tappiosta kantaa hän - ilman mitään selittelyjä.

Schröder julisti illalla Kohlin kauden päättyneen. Schröder sanoi SPD:n vallanneen takaisin keskustalaiset äänestäjät näissä vaaleissa. Schröder luonnehti vaalitulosta myös sukupolvenvaihdokseksi Saksan johdossa. Todennäköisimpänä hallitusvaihtoehtona SPD:n voittaessa vaalit on etukäteen pidetty SPD:n ja vihreiden punavihreää hallitusyhteistyötä.

SPD:n puheenjohtaja Oskar Lafontaine ei halunnut tänä iltana kommentoida punavihreää vaihtoehtoa. Lafontaine sanoi, että asiasta keskustellaan SPD:n johdon kokouksissa huomenna. Vaaleihin osallistui kaikkiaan 33 puoluetta, mutta kahden pääpuolueen lisäksi tiensä parlamenttiin selvittivät vain vapaat demokraatit (FDP), vihreät (Liitto 90/Vihreät) ja PDS. Sen sijaan oikean äärilaidan puolueet, joille oli povattu etukäteen hyvää menestystä etenkin entisen Itä-Saksan alueella, jäivät selvästi viiden prosentin äänikynnyksen alle.

CDU:n puoluesihteeri Peter Hintze myönsi tänä iltana puolueensa kärsineen "katkeran tappion", mutta kiirehti samalla onnittelemaan SPD:tä. Pettyneensä vaalitulokseen ilmoitti myös CSU:n pääsihteeri Bernd Protzner. SPD:n liittokansleriehdokas Gerhard Schröder joutuu kuitenkin muodostamaan kokoomushallituksen, koska SPD ei saa ehdotonta enemmistöä liittopäiville.

Todennäköisimpänä hallitusvaihtoehtona pidetään SPD:n ja vihreiden punavihreää hallitusta. Laskuista ei kuitenkaan ole poissa myöskään SPD:n ja CDU:n suuri koalitio. Tosin Helmut Kohl on ilmoittanut, että hän itse ei tule mukaan tällaiseen hallitusyhteistyöhön. Myös CSU:n johtaja, nykyinen valtiovarainministeri Theo Waigel sanoi illalla, ettei CSU osallistuisi yhteishallitukseen SPD:n kanssa.

Kohl kärsi tappion omassa vaalipiirissään

Liittokansleri Helmut Kohl kärsi tappion myös omassa vaalipiirissään Saksan liittopäivävaaleissa sunnuntaina. Kohl sai vaalipiirissään Ludwigshafenissa Rheinland-Pfalzin osavaltiossa vain 40,8 prosenttia äänistä. Vaalipiirin paikan voitti sosiaalidemokraattien naisehdokas Doris Barnett, joka keräsi 47,9 prosenttia äänistä. Kuusitoista vuotta Saksaa johtanut Kohl pääsee kuitenkin liittopäiville ns. puoluelistalta.

FDP, Vihreät ja PDS ylittivät äänikynnyksen

Sekä vapaat demokraatit (FDP) että vihreät selvittivät tietokone-ennusteen mukaan tiensä parlamenttiin saaden noin 6,5 prosenttia äänistä. Yllättävän hyvin näytti tietokone-ennusteen perusteella vaaleista selviävän myös Itä-Saksan kommunistisen puolueen seuraajapuolue PDS. Sille ennakoitiin 5 prosentin kannatusta, mikä riittäisi äänikynnyksen ylittämiseen. PDS:n selviytyminen liittopäiville tekee ennakoitua todennäköisemmäksi SPD:n ja CDU/CSU:n suuren koalition. Viimeksi Saksaa hallitsi CDU/CSU:n ja SPD:n yhteishallitus 1966-69. Sen sijaan oikean äärilaidan puolueet eivät päässeet tälläkään kertaa parlamenttiin. Äänestysprosentti oli näissä vaaleissa hiukan korkeampi kuin 1994, jolloin se oli 79,0.

SPD voitti myös osavaltiovaalit

Liittopäiväedustajien lisäksi valittiin Koillis-Saksassa sijaitsevassa Mecklenburg-Vorpommerin osavaltiossa sunnuntaina edustajat osavaltion omaan parlamenttiin. Aiemmin Itä-Saksaan kuuluneessa osavaltiossa oli 1,4 miljoonaa äänioikeutettua, jotka valitsivat 71 edustajaa osavaltion parlamenttiin. SPD selvisi voittajajaksi myös Mecklenburg-Vorpommernissa. SPD sai siellä nyt 34 prosenttia äänistä, kun sen prosenttiosuus oli 29,5 vuonna 1994. CDU:n kannatus putosi lähes 10 prosenttiyksikköä. Se sai nyt 28,5 prosenttia, kun tulos 1994 oli 37,7 prosenttia. Sosiaalidemokraatit (SPD) ja kristillisdemokraatit (CDU) ovat olleet Mecklenburg-Vorpommernissa hallitusyhteistyössä. Tällaista ns. suurta koalitiota on povattu hallituskuvioksi myös koko Saksaan liittopäivävaalien jälkeen.

Osavaltion kristillisdemokraattinen pääministeri Berndt Seite ilmoitti tänä iltana, että hän jättäytyy syrjään politiikasta. SPD voi vaalituloksen perusteella ryhtyä hallitusyhteistyöhön PDS:n kanssa Mecklenburg-Vorpommernissa. Äärioikeistolaiset puolueet ovat näyttäneet nostavan kannatustaan entisen Itä-Saksan osavaltioissa, ja siksi niiden menestystä Mecklenburg-Vorpommernissa seurattiin erityisellä mielenkiinnolla. Mielipidekyselyissä kolmelle oikean laidan ääripuolueelle, DVU:lle, NPD:lle ja tasavaltalaisille povattiin hyvää kannatusta. Mikään niistä ei kuitenkaan selvinnyt osavaltion parlamenttiin. DVU sai osavaltiossa 3 prosenttia äänistä, vaikka se oli viime keväänä saanut toisessa entisen Itä-Saksan osavaltiossa Saksi-Anhaltissa, lähes 13 prosenttia äänistä.
(STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.