Mainos

Savon Sanomat: Asuntoriitely siirtynyt käräjille - "syynä pitkät käsittelyajat"

Kiinteistön virhettä tai muuta sopimusrikkomusta koskevat riita-asiat ovat lisääntyneet kymmenessä vuodessa lähes 60 prosentilla, ilmenee Oikeusrekisterikeskuksen tilastosta. Asiasta kertoo Savon Sanomat.

Vuonna 2006 käräjäoikeuksissa ratkaistiin 157 kiinteistön virheeseen tai muuhun sopimusrikkomukseen liittyvää riita-asiaa, kun taas vuonna 2015 vastaava määrä oli 248 tapausta. 

Vastaavasti Kuluttajariitalautakunnassa asuntojen kauppariidat ovat vähentyneet. Esimerkiksi vuonna 2008 lautakunnan käsittelyyn tuli 224 kahden yksityishenkilön välistä käytetyn asunnon kauppariitaa, kun taas vuonna 2012 määrä oli 195 ja vuonna 2015 enää 154.

– Tästä voisi vetää varovaisen johtopäätöksen, että riidat ovat siirtyneet tuomioistuimiin, sanoo Kuluttajariitalautakunnan ylitarkastaja Timo Maso.

Tutkija Martti Häkkänen Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta arvelee, että yksi syy kehitykseen voisi liittyä pitkiin käsittelyaikoihin.

– Voi olla, että ihmiset eivät jaksa lähteä viemään asiaa ensin Kuluttajariitalautakuntaan, sillä käräjäoikeuksissakin käsittelyajat ovat pitkiä. Kuluttajariitalautakunta antaa joka tapauksessa vain suosituksen, joka ei ole oikeudellisesti täytäntöönpantavissa.

Kuluriskin kannalta Häkkänen suosittelisi silti asian viemistä ensin Kuluttajariitalautakuntaan, sillä asuntoriitojen lopputulosta tuomioistuimissa voi olla etukäteen vaikea arvioida.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.