Savon hunajakarhulle tarjotaan seuraavaksi lyijyä

Kuopion seudulla mehiläistarhoille jo reilusti yli 20 000 euron vahingot aiheuttanut hunajakarhu saa maistaa seuraavaksi lyijyä. Suomen riistakeskus on myöntänyt poikkeusluvan karhun ampumiseksi. Vahinkoperusteinen lupa on voimassa vielä viikon Kuopion, Maaningan, Pielaveden, Suonenjoen ja Tervon kuntien alueella.

- Kyseessä on uroskarhu. Tassun leveys on 14 senttiä. Tämä hunajalle perso karhu on liikkunut mehiläistarhojen lisäksi muutenkin lähellä asutusta, kertoo riistapäällikkö Jouni Tanskanen.

Poikkeuslupa on myönnetty kolmelle mehiläistarhaajalle, jotka käyttävät jahdissa apuna paikallisia metsästäjiä. Ensimmäisiä yrityksiä karhun löytämiseksi on jo tehty.

- Lupa halutaan tietenkin kohdentaa varmasti oikeaan karhuun. Riistakeskus ei ole myöntänyt mitään yleistä pyyntilupaa. Käytännössä on saatava havainto vahingosta tarhalta ja siitä otetaan jälkihavainto metsästystä varten.

Sonkajärven suursyömäri säästi nahkansa

Suoraan tarhalle karhua ei voida ampua, koska ravintohoukuttimen käyttö on kielletty myös poikkeusluvissa. Tanskanen toivoo, että hunajakarhu ottaa opikseen ennen kuin on liian myöhäistä.

- Vuonna 2007 meillä oli Sonkajärvellä vielä persompi hunajakarhu, joka ehti aiheuttaa yli 50 000 euron vahingot. Kun poikkeuslupa saatiin ja jahti käynnistyi, karhu säikähti ja siirtyi muualle. Lupa jäi käyttämättä, mutta kyllä vahingotkin mehiläistarhoilla loppuivat.

Nyt vahinkoja aiheuttanutta karhua yritettiin häätää mehiläistarhojen läheisyydestä myös karhua haukkuvien koirien avulla, mutta karhu jatkoi vierailujaan mehiläispesillä.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos arvioi Pohjois-Savon karhukannaksi 50-60 yli vuoden ikäistä karhua. Yhden ongelmia aiheuttavan karhun poistaminen ei Tanskasen mukaan vaaranna maakunnan karhukantaa.

- Jos tämä karhu kaadetaan, se kuuluu valtiolle, Tanskanen muistuttaa.

Mehiläistarhoja on suojattu eri puolilla maata sähköaidoilla. Hunajan lisäksi karhuja kiinnostaa helppo sapuska muutenkin.

- Kesämökeillä ja talousrakennusten läheisyydessä on syytä huolehtia komposteista ja talousjätteistä, että karhut eivät pääse tottumaan helpon ravinnon saantiin.

Lue myös:

    Uusimmat