Savinainen kuin uudestisyntynyt – vanhat muistot hymyilyttävät leijonaluotsia

Veli-Matti Savinainen ehti ikääntyä 30-vuotiaaksi ennen kuin hän löysi itsensä jääkiekkoilijana uudelleen. Vanhasta ärsyttäjästä on syksyn aikana kuoriutunut liigajohtaja Tapparassa taitoniekka.

Duunarihyökkääjäksi sitkeästi leimattu Savinainen on tehoillut itsensä SM-liigan pistepörssin kakkoseksi lukemin 10+7=17.

Maalinteko ei ole hänelle sinänsä uutta, sillä Ässissä porilaisjoukkueen mestaruuskaudella 2012-13 syntyi runkosarjassa 20 osumaa. Savinainen tuntee kuitenkin nykyään olevansa monipuolisempi pelaaja kuin vajaat neljä vuotta sitten.

- Kyllä, pelaan tällä hetkellä parasta lätkääni, hän myöntää.

Hän aloittaa torstaina Venäjää vastaan samassa hyökkäysketjussa Ilari Filppulan ja Kristian Kuuselan kanssa.

Kulttikiekkoilija

Savinaisesta tuli tavallaan kulttikiekkoilija, kun hän teki läpimurtonsa Ässissä kaudella 2012-13. Kukapa ei muistaisi virnuilevan Ässät-hyökkääjän ja Tapparan ikitaistelijan Ville Niemisen tuijotuskisaa tuon kevään finaalisarjassa.

Savinainen taitaa ärsyttämisen taidon mutta muutakin.

Hän debytoi maajoukkueiden epävirallisessa EM-sarjassa Malmössä helmikuussa 2013. Suomen 3-0-voittoon päättyneessä ottelussa Savinainen ampui kolmannen maalin rannelaukauksella, joka oli niin sanotusti jäätävä suoritus.

- Olen huomannut olevani allround-pelaaja. Kaikki roolit kaukalossa käyvät, hän totesi tuolloin STT:lle.

Myöhemmin keväällä, Porin sekoittaneen Ässät-hurlumhein aikana Savinainen leimautui rempseäksi äijäpelaajaksi. Lisämainetta hän sai, kun siirtyi pelaamaan Venäjälle KHL-liigaan ja palkkasi seuramiehiksi yksinäisyyttä lievittämään kaksi espoolaistuttuaan, Juuson ja Jussin.

Savinainen ei noudattanut urheilullisinta elämänrytmiä. Hän esimerkiksi jätti suosiolla aamiaisen ravintoympyrästä väliin.

- Nykyään menee aamiainen, lounas, välipala ja iltapalakin, Savinainen hymähtää.

Suomen päävalmentaja Lauri Marjamäki hymyilee vielä vanhemmille muistoille.

- Muistan "Vellun" B-juniori-ikäisestä Espoosta. Häntä ei aina työnteko kiinnostanut. Nyt Vellu on pistänyt itsensä likoon. On luonteeltaan kova jätkä, joka ei ujostele kaukalossa mennä ahtaisiin väleihin.

Tapparassa terästyy

Tapparassa on perinteisesti vannottu kovan työnteon nimeen. Siksi Savinaisen siirtyminen vaisun kauden 2014-15 jälkeen tamperelaisseuraan oli järkevä valinta.

- Punttisalilla on tullut käytyä ahkerammin kuin ennen. Voimatasot ovat nousseet.

Savinainen ei ole aiemminkaan ollut kulmaväännöissä heiveröisimmästä päästä. Parantunut fysiikka auttaa vääntämään vielä väkevämmin.

- Onhan siinä eroa. Kun ennen jaksoi painaa täysillä 30 sekuntia, nyt jaksaa jauhaa 45 sekuntia, hän vertaa.

- Olen saanut myös luisteluuni vinkkejä, kuinka suuntaa pystyy vaihtamaan nopeammin.

Esimerkin voima on työteliäässä Tapparassa huomattava. Savinaisen ketjukaveri Leijonissa, nykyään KHL:n Amur Habarovskissa pelaava Kristian Kuusela käänsi uransa nousuun Tapparassa, jossa hän voitti viime kaudella liigan runkosarjan pistepörssin.

- Hyvässä joukkueessa kun tehdään hommia yhdessä, aina joku yksilö nousee esiin, Savinainen järkeilee.

Lue myös:

    Uusimmat