Mainos

Saunomista ja television katselua – suomalaiset ovat onnellisimmillaan lauantai-iltana

Nyt se on vihdoin todistettu! Suomalainen on tutkimuksen mukaan onnellisimmillaan lauantai-iltaisin. 

Lauantai on suomalaisten mielestä viikon paras päivä. Onnenhetkiä koetaan erityisesti illalla, jolloin rentoudutaan suomalaisten peruselementtien, eli saunan, television katselun ja herkuttelun parissa. 

Veikkauksen teettämään tutkimukseen vastanneista 45 prosenttia piti kyseistä päivää viikon parhaana. Toiseksi parhaaksi päiväksi ylsi perjantai. Parasta lauantaissa on suomalaisten mielestä kiireettömyys ja vapaus tehdä mitä vain. 

Parasta lauantaissa on kotoilu

Tutkimuksessa selvisi, että lauantaita vietetään yleisimmin kotona perheen kanssa.

Suomalaisten suosikkipuuha lauantaisin on television ja elokuvien katselu. Toiseksi suosituin lauantaipuuha oli yleinen tekemättömyys  ja kolmanneksi eniten oleiltiin puolison kanssa.

"Sunnuntaihin verrattuna fiilis on jotenkin rennompi ja positiivisempi, koska tietää, ettei seuraavanakaan päivänä tarvitse vielä palata arkeen." Mies, 18–25 

– Lauantainvietossa kotoilu korostuu ja viimeistään lauantai-ilta halutaan rauhoittaa kotona perheen ja läheisten kanssa vietetylle ajalle, tutkimuksen toteuttaneen Frankly Partnersin tutkija, KTL Satu Roponen sanoo. 

Tutkimuksen mukaan lauantai on tulevaisuudessa vielä nykyistäkin selvemmin rento kotoilupäivä. Ainoastaan nuoret toivovat lauantainsa muuttuvan nykyistä aktiivisemmaksi. 

Näin onnellisuus etenee 

Suomalaisten lauantai alkaa onnellisesti. Aamulla suomalaiset ovat onnellisia, sillä takana ovat yleensä pitkät yöunet ja edessä hidas aamupala. Edessä on kokonainen päivä aikaa tehdä mitä huvittaa.

Keskipäivällä onnellisuus laskee erilaisten velvoitteiden vuoksi. Suomalaisten muistoissa lauantai oli siivouspäivä, nykyään se on joka kolmannelle perinteinen kauppapäivä.

"Lapsena lauantaisin lämmitettiin sauna, se oli aina viikon odotetuin hetki. Lisäksi saimme katsoa mummolassa televisiota. Lauantaisin ei hötkyilty, ei siivottu. Oltiin paljon yhdessä." Nainen 26–45

– Se, mitä lauantaisin haluttaisiin tehdä, ei välttämättä kuitenkaan kohtaa todellisuuden kanssa. Lauantaille ja sen onnistumiselle asetetaan kovia odotuksia, jotka lopulta jäävät toteutumatta. Siinä mielessä suomalainen lauantai on kuin ”minijoulu” – täynnä toiveita ja mahdollisuuksia, mutta myös paineita sen suorittamisesta, Roponen sanoo.

Naisten lauantaihin kuuluu miehiä useammin kotitöitä ja kokkailua. Miehet taas käyttävät naisia enemmän lauantaisin aikaa omiin harrastuksiinsa. Todellinen onnen huppuhetki koetaan lauantaina klo 18–21. 

– Rentouttavaan ja rauhalliseen lauantai-iltaan liittyy edelleen vahvasti sauna, suomalaisen lauantain ikoni, Roponen toteaa.

Jopa kolmannes vastaajista piti saunaa lauantai-illan kohokohtana. 

Lähde: Veikkaus

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja