Sauna puhtaaksi

Suomalaiset tunnetaan saunasta ja saunakulttuurista. Saunanautinnon perusedellytyksenä on puhdas, raikas ja hyvin varustettu sauna. Sopivat siivousvälineet ja oikeat puhdistustavat pitävät saunan raikkaana.

Saunatilojen materiaalit, saunan käyttötiheys ja veden laatu vaikuttavat käytettäviin puhdistusmenetelmiin, -välineisiin ja -aineisiin. Ratkaisevasti asiaan vaikuttaa myös onko kiuas puilla lämmitettävä ja onko se kerta- vai jatkuvalämmitteinen, vai lämpeneekö kiuas sähköllä. Puiden kantoon ja säilytykseen tarvitaan sellaiset varusteet, että roskat jäävät yhteen paikkaan.

Sähköllä lämmitettävässä perhesaunassa, jossa ennen löylyyn menoa käydään suihkussa ja käytetään laudeliinaa, riittää kun löylyhuoneen annetaan kuivua saunomisen jälkeen. Kuivumisessa auttavat tehostettu ilmanvaihto ja kiukaan pitäminen jonkin aikaa päällä.

Kotisaunan lauteet ja muut tilat puhdistetaan perusteellisesti muutaman kerran vuodessa. Peseytymistiloissa lattia ja seinä pitäisi puhdistaa roiskekorkeudelta viikoittain. Tähän kannattaa käyttää heikosti emäksistä puhdistusaineliuosta (käyttöliuoksen pH 8,1- 10) ja pitkävartista lattianpesuharjaa tai hankauspesintä. Pesu- ja huuhteluveden kuivaaminen käy kätevästi lattiankuivaimella.

Kova vesi ja saippua aiheuttavat sakkaumia pinnoille, joten pintoja joudutaan puhdistamaan aika-ajoin hapanpuhdistusaineella, jonka käyttöliuoksen pH on alle 5. Mitä happamammasta puhdistusaineesta on kysymys, sitä tärkeämpää on pestä pinnat lopuksi heikosti emäksisellä puhdistusaineella, esimerkiksi mäntynestesaippualla. Tämä neutraloi pinnan ja säästää saumauslaastia happamien aineiden aiheuttamalta kulutukselta. Pesun jälkeen on hyvä huuhdella tila kunnolla.

Siivotessa on syytä käyttää suojakäsineitä. Varsinaisia desinfioivia erikoispuhdistusaineita ei kotisaunan siivouksessa tarvita. Asiantuntijat korostavat lämpimän tai kuuman veden ja puhdistusaineen käyttöä, huolellista ja säännöllisesti tehtävää puhdistusta ja tilojen kunnollista tuuletusta sekä pintojen kuivumista. Kotisaunassa ei ole desinfioinnin tarvetta.

Lauteiden pesu onnistuu pesuharjalla, jonka kärkiosassa on pidemmät harjakset tai hankauspesimellä, joita on karkeusasteeltaan ja malliltaan erilaisia. Hankauspesimiä on myös kahvallisia, joiden hankauslevyllä pestään lauteiden pinnat ja levyn välissä olevalla harjalla lauteiden välit. Puupinnat pestään syiden suuntaan ja lopuksi ne huuhdellaan kylmällä vedellä. Tämä tukkii puun syyt ja hidastaa pinnan uudelleen likaantumista. Vesiletkun käyttö keventää työtä. Korkeapainepesulaite kuluttaa lauteita ja seinäpaneeleita ja lyhentää niiden käyttöikää. Laitteen käyttöä ei suositella kotisaunan puhdistukseen.

Hyviä löylyjä puhtaassa saunassa!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja