Saudi-Arabiassa kiinni otetut naisaktivistit joutuvat oikeuteen – vaarana jopa vuosikymmenten vankeus

Saudi-Arabiassa viime vuonna kiinni otetut naisaktivistit joutuvat oikeuteen, Saudi-Arabian valtiollinen media kertoo. Syyttäjät eivät ole paljastaneet, mistä rikoksista aktivisteja aiotaan syyttää.

Saudiviranomaiset ottivat kiinni useita naisten oikeuksia ajaneita aktivisteja viime vuoden toukokuussa. Tuolloin viranomaiset kertoivat, että aktivistien epäiltiin yrittäneen horjuttaa "kuningaskunnan turvallisuutta, vakautta ja kansallista yhtenäisyyttä". Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvioineet, että heitä saattaa uhata jopa vuosikymmenten vankeus.

Aktivistit vangittiin vain muutamaa viikkoa ennen kuin paljon julkisuutta saanut naisten ajokielto kumottiin Saudi-Arabiassa. Monet vangituista olivat kampanjoineet ajokiellon kumoamisen puolesta.

"Aktivisteja kidutettu vankeudessa"

Ihmisoikeusjärjestöt tyrmistyivät syyttäjien ilmoituksesta ja vaativat aktivisteja vapautettavaksi.

–  Rauhanomaisesta aktivismista ei pidä joutua oikeuteen. Saudi-Arabian viranomaiset jatkavat tyylilleen tyypillista sortoa, sanoi Amnesty Internationalin Samah Hadid.

Järjestöjen mukaan tilannetta pahentaa se, että vangitut ovat joutuneet vankeudessa kidutuksen ja seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

–  Saudiviranomaiset eivät ole tutkineet vakavia syytöksiä kidutuksesta ja nyt naisaktivistit – ei kiduttajat – joutuvat syytteeseen ja oikeuteen, sanoi Human Rights Watchin edustaja Michael Page.

Lue myös:

    Uusimmat