Saudi-Arabia antaa kiitosta Donald Trumpin rauhanponnisteluille – peräänkuuluttaa palentiinalaisten oikeuksia

9:14
Tuore Trump-kirja maalaa kuvan poukkoilevasta ja epäpätevästä johtajasta – tällaisia ovat kirjan pääkohdat

Saudi-Arabia sanoo arvostavansa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ponnisteluja Lähi-idän rauhansuunnitelman eteen ja kehottaa Israelia ja palestiinalaisia suoriin keskinäisiin neuvotteluihin.

Samalla Saudi-Arabia kertoi seisovansa palestiinalaisten rinnalla ja tukevansa palestiinalaisten oikeuksia.

– Arvostamme presidentti Trumpin hallinnon ponnisteluja perustavanlaatuisen rauhansuunnitelman kehittämiseen palestiinalaisten ja israelilaisten välille, Saudi-Arabian ulkoministeriön lausunnossa sanottiin.

Saudi-Arabian mukaan kaikki eriävät mielipiteet suunnitelmasta pitäisi ratkoa Yhdysvaltain alaisissa neuvotteluissa, "jotta saadaan aikaan sopimus, jolla saavutetaan palestiinalaisten oikeudet."

Donald Trump julkisti boikotoidun rauhansuunnitelmansa

Trump julkisti tiistaina pitkään lykkääntyneen Lähi-idän rauhansuunnitelmansa, josta oli jo etukäteen odotettu Israelia suosivaa.

Suunnitelmassa Israelin siirtokunnat Länsirannalla säilyisivät osana Israelia, eikä palestiinalaispakolaisilla olisi oikeutta palata Israeliin. Jerusalem säilyisi Israelin jakamattomana pääkaupunkina, mutta palestiinalaiset saisivat oman pääkaupunkinsa Itä-Jerusalemin yhteishallintoalueille.

Palestiinalaisjohtajat torppasivat suunnitelman heti. Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin mukaan suunnitelma ei etene eikä yksikään palestiinalainen voi hyväksyä kompromisseja Jerusalemin asemasta. Suunnitelma sai rajua kritiikkiä myös esimerkiksi Turkilta ja Iranilta.

– Tältä tuleva Palestiinan valtio voisi näyttää, Trump havainnollistaa Twitterissä. 

Kuningas Salman soitti Abbasille

Saudi-Arabian kuningas Salman oli suunnitelman julkistuksen jälkeen soittanut Abbasille ja vakuuttanut maansa tukevan palestiinalaisia ja näiden toiveiden toteuttamista. Abbas oli Saudi-Arabian valtiollisen uutistoimiston mukaan kertonut antavansa arvoa Saudi-Arabian kiinnostukselle ja tuelle.

Saudi-Arabia on Yhdysvaltojen pitkäaikainen liittolainen. Saudi-Arabia ei tunnusta Israelin valtiota, mutta sillä ja Israelilla on yhteisiä intressejä, kuten Iranin vaikutusvallan rajoittaminen.

Israel on suhtautunut rauhansuunnitelmaan suopeasti. Maan pääministeri Benjamin Netanjahu ja oppositiojohtaja Benny Gantz olivat Trumpin luona Washingtonissa tämän julkistaessa suunnitelmansa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja