Saudi-Arabia aloitti hintasodan: Öljyn hinta romahti 20 prosenttia

Öljyn hinta on pudonnut noin 20 prosenttia Saudi-Arabian ilmoitettua öljyn hinnan alennuksista. Uutistoimisto Bloombergin mukaan kyseessä ovat Saudi-Arabian suurimmat öljyn hinnan leikkaukset 20 vuoteen.

Keskeisistä viitelaaduista WTI:n tynnyrihinta putosi noin 32 dollariin ja Brentin noin 36 dollariin. Bloomberg kertoo raakaöljyn hinnan romahtaneen hetkeksi jopa 30 prosenttia, mikä on eniten sitten Persianlahden sodan vuonna 1991.

Saudi-Arabia aloitti hintasodan reaktiona sille, että öljyntuottajamaiden järjestö Opec ja sen ulkopuoliset öljyntuottajamaat eivät onnistuneet saamaan aikaan sopimusta öljyntuotannon leikkaamisesta. Opec oli kutsunut koolle ylimääräisen kokouksen, jossa se ehdotti ulkopuolisille öljymaille 1,5 miljoonan tynnyrin leikkausta päivittäiseen tuotantoon. Tuotannon vähentämisellä Opec halusi jarruttaa öljyn hinnan laskua. Maat ovat aiemmin pystyneet sopimaan vähennyksistä.

Saudi-Arabia tavoittelee aiempaa markkinaosuuttaan

Venäjä oli Opecin ulkopuolisten maiden joukossa tiukin vähennysten vastustaja. Maan öljyteollisuudessa pelätään, että vähennykset jättäisivät kilpailijamaille tilaa vallata markkinaosuuksia.

Hinnanalennuksilla Saudi-Arabia pyrkii palauttamaan aiemman markkinaosuutensa ja kasaamaan paineita Venäjälle. Uutistoimisto AFP:n haastatteleman analyytikon mukaan Saudi-Arabia näyttää rankaisevan Venäjää.

– Öljyn hintaa todennäköisesti rajoitetaan lähikuukausina, kun koronavirus lamaannuttaa talouskasvua ja Saudi-Arabia avaa pumput ja tarjoaa valtavia alennuksia raakaöljylleen, sanoi vanhempi analyytikko Jeffrey Halley Oanda-yhtiöstä.

Öljyn hinta on ollut laskussa, kun koronaviruksen jarruttama maailmantalous on heikentänyt öljyn kysyntää tuntuvasti. Wienissä järjestetyn Opecin ja sen ulkopuolisten tuottajamaiden kokouksen jälkeen öljyn hinta putosi kymmenen prosenttia perjantaina.

Lue myös:

    Uusimmat