Öljyntuottajamaiden odotetaan vähentävän tuotantoa tuntuvasti – tavoitteena nostaa raakaöljyn hintaa

Johtavien öljyntuottajamaiden odotetaan tänään sopivan merkittävästä öljyntuotannon vähennyksestä tavoitteenaan tuupata raakaöljyn hinta taas nousuun.

Öljyntuottajamaiden järjestö Opec ja kymmenen järjestön ulkopuolista öljyntuottajamaata ovat koolla Wienissä päättämässä tulevista tuotantomääristä. Uutistoimisto Bloombergin mukaan tulossa saattaa olla 1,5–2 miljoonan tynnyrin leikkaus tuotantomääriin.

Suurimmat tuottajat ovat Saudi-Arabia ja Venäjä, jotka molemmat haluavat vähentää tuotantoa. Kalliimpi öljy vauhdittaisi entisestään jo valmiiksi korkeaa inflaatiota.

Raakaöljyn hinta ponnahti Venäjän hyökkäyssodan alussa yli 140 dollariin tynnyriltä mutta on sittemmin laskenut noin 90 dollariin. Hintoja on painanut huoli kysynnän laskusta ja odotus maailmantalouden ajautumisesta taantumaan.

Opec+, eli Opecin 13 jäsentä ja kymmenen ulkopuolista öljyntuottajamaata vähensivät keväällä 2020 tuotantoa lähes 10 miljoonalla tynnyrillä päivässä, kun koronapandemia hyydytti maailmantalouden ja raakaöljyn kysynnän. Tuotantokiintiöitä nostettiin entiselle tasolleen tänä vuonna, mutta kaikki tuottajamaat eivät ole kyenneet tuottamaan kiintiöidensä sallimaa määrää.

Syyskuussa tuottajamaat päättivät pienestä, 100  000 tynnyrin tuotannon supistuksesta.

Öljyä ostavat maat ovat peränneet tuottajamailta tuotannon kasvattamista, mutta vetoomukset ovat kaikuneet kuuroille korville.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja