Satu Tiivola: Vallasta pitää pystyä irrottautumaan

Kauppaneuvos Satu Tiivola vakuuttaa iäkseen 85 vuotta, vaikka moni ei sitä tunnu uskovan. Pitkän iän salaisuus lepää Haikon Kartanon perustajan mielestä pitkälti omien korvien välissä.

Satu Tiivola vetäytyi viime vuonna roolistaan hallituksen puheenjohtajana Vuoristo-yhtiössä. Porvoossa sijaitseva Haikon Kartano on silti yhä Tiivolan lempilapsi ja tiivis osa hänen elämäänsä.

− Pidän huolta paikan ulkoisesta kauneudesta: puutarhoista ja metsästä. Poikani Veikko hoitaa bisnespuolen, Tiivola kertoo.

Vuosikymmenet perheyritystä luotsannut Tiivola ei ole kokenut irti päästämisen tuskaa. Onhan hän yhä päivittäin läsnä Kartanon elämässä.

− Kun antaa vallan ja vastuun toisiin käsiin, pitää pystyä myös itse irrottautumaan. Poikani keskustelee kanssani kiperistä kysymyksistä. Mutta olisi kamalaa, jos alkaisin sekaantua hänen asioihinsa.

Hiihtäminen sai jäädä

Tiivolaa seuratessa ei uskoisi, että hän on jo 85 vuotta. Eikä moni uskokaan. Teräsrouvan terveys on kunnossa ja muisti pelaa.

Tiivolan resepti pitkään ikään ja hyvään vointiin on selkeä.

− Olen ymmärtänyt urheilun merkityksen jo nuorena. Olen kova kävelijä. Katson tarkkaan, mitä syön. En käytä tupakkaa tai alkoholia, paitsi ihan vähän samppanjaa. Elän tiukasti ajassa. Vanheneminen tapahtuu omien korvien välissä, Tiivola sanoo.

Jostain hän on sentään joutunut luopumaan. Vielä pari vuotta sitten Tiivola hiihti kunnioitettavat 800 kilometriä per talvi. Sitten hän kaatui jäisessä mäessä pahasti.

− Tuolloin ajattelin, että nyt Satu lopetat! Olin juuri ostanut uudet hienot sukset. Myin ne pois eurolla, Tiivola naureskelee ja lisää, että hienot talvikelit ovat laukaisseet jälleen kaipuun laduille.

Arkistot kätkevät muistoja

Tiivolasta huokuu positiivisuus, ja sen nimeen hän myös vannoo omassa elämässään.

− Positiivisesti ajattelevat ihmiset ovat terveempiä ja elävät pidempään. Onni on vähästä kiinni, Tiivola tietää.

Häntä ilahduttavat muun muassa kauniit pakkasmaisemat sekä kolme lastenlasta, jotka ovat pärjänneet hyvin opiskeluissaan.

Vuosien kertyminen ei huoleta Tiivolaa. Sen verran hän miettii tulevaa, että on alkanut käydä läpi oman hallintokautensa aikaisia papereita Haikon Kartanon arkistoissa. Mitä säästää, mitä heittää pois?

− Niitä lukiessa mieli on palannut menneisiin hetkiin. Viralliset paperit sisältävät paljon elettyä elämää ja muistoja.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja