Satojentuhansien työkyky rapistunut, moni ei usko jaksavansa eläkeikään

Peräti yli neljännes työikäisistä tuntee työkykynsä heikentyneen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tänään julkistaman tutkimuksen mukaan yli 860000 suomalaisen työkyky on rapistunut. Suunnilleen yhtä monet epäilevät, etteivät he jaksa tehdä töitä eläkeikään asti.

Alentuneen työkyvyn kokijoita on vähiten pääkaupunkiseudulla. Espoossa 20 vuotta täyttäneistä joka viides ja Helsingissä joka neljäs tuntee, ettei jaksa enää pusertaa täysillä. Kaupungeissa tilanne on huonoin Lappeenrannassa ja Kouvolassa, joissa miltei kolmannes työikäisistä arvelee käyvänsä vajaalla teholla.

Kaupunkien järjestys on sama, kun puntaroidaan sitä joukkoa, joka ei usko jaksavansa eläkeikään asti.

Tutkimuksen mukaan kaupunkien ja maaseudun välillä on selkeitä eroja terveydessä ja hyvinvoinnissa. Kaupungeissa jaksetaan ja voidaan paremmin. Maalla elämänlaatu kuitenkin tasoittaa tilannetta. Siellä asuvat onnellisimmat ihmiset.

Harvaan asutun maaseudun ihmisistä yli puolet pitää itseään onnellisena siitä huolimatta, että noin kolmannes heistä tuntee työkykynsä heikentyneen.

Terveys- ja hyvinvointitutkimuksen tavoitteena on selvittää väestön elinoloja, hyvinvointia, terveydentilaa, elintapoja ja kokemuksia palvelujärjestelmästä. Valtakunnalliseen tutkimukseen on osallistunut kahden vuoden aikana yli 150000 suomalaista. Nyt julkistetut tulokset koskevat vuotta 2013.

Lue myös:

    Uusimmat