KRP tutkii henkirikoksina – Missä ovat kadonneet Sepot ja Kai?

Keskusrikospoliisi epäilee, että vuosia sitten kadonneet Seppo Tirkkonen, Seppo Korhonen ja Kai Salomaa ovat joutuneet henkirikoksen uhreiksi. Kaikissa kolmessa tapauksessa on ollut epäiltyjä vangittuina tai pidätettyinä. Nyt tutkinnat ovat pysähdyksissä.

Vaasalainen 46-vuotias Kai Salomaa katosi Karvialla yli 12 vuotta sitten, 15.5.2003. Hän lähti iltapäivällä tuttaviensa luota vuoden 1988 Honda Civic -merkkisellä henkilöautolla, jonka hän oli vasta ostanut. 

Sen jälkeen hänestä ei ole tehty minkäänlaisia havaintoja. Erikoista on, että Salomaan Honda tuotiin takaisin talon pihaan katoamispäivän iltana. Poliisi ei vieläkään tiedä, kuka auton ajoi pihaan.

Edelleen mysteeri on myös se, kuka soitti Salomaan puhelimella katoamisiltana vielä kello 23:n aikaan hätänumeroon.

Kai Salomaan henkilöhistoria antaa poliisin mukaan viitteitä siitä, että tämä joutui henkirikoksen uhriksi. KRP on tutkinut tapausta tappona.

– Yksi mahdollinen surmatyön motiivi on huumeisiin liittyvä velkasuhde. Vahvistusta siihen ei kuitenkaan ole saatu, tutkinnanjohtaja Olli Töyräs keskusrikospoliisista sanoo MTV Uutisille.

Kai Salomaa aavisti kohtalonsa

Salomaa itse oli antanut ymmärtää, että velkojat ovat hänen perässään. Hän oli myös todennut läheisilleen ennen katoamistaan, ettei elä pitkään. 

Vuosien aikana asian vuoksi on ollut pidätettyinä muutamia henkilöitä, mutta syytteisiin asti epäilyt eivät ole edenneet.

Runsas vuosi sitten poliisi teki Salomaan löytämiseksi laajoja maasto- ja vesistöetsintöjä Pohjois-Satakunnassa. Virka-apua etsintöihin antoivat puolustusvoimat ja rajavartiolaitos. Käytössä oli muun muassa kolme ruumiskoiraa, maatutka ja vedenalaisiin etsintöihin soveltuvaa kalustoa sukeltajineen.

– Kaikki merkittävät vihjeet ja koko tutkintamateriaali käytiin silloin uudestaan läpi. Tällä hetkellä aktiivisia tutkintatoimia ei ole. Ei ole mitään sellaista linjaa, jota voisimme lähteä viemään eteenpäin, Töyräs kertoo.

Talokaupat ja Seppo Tirkkosen katoaminen

51-vuotias peruna- ja vihanneskauppias Seppo Tirkkonen katosi jäljettömiin Sipoossa pientaloalueella sijainneesta kodistaan 7.12. 2011. 

– Viimeinen ulkopuolisen tekemä näköhavainto Tirkkosesta on, kun hän on oman asuntonsa keittiössä, tutkinnanjohtaja Mika Ihaksinen keskusrikospoliisista sanoo.

Tirkkosesta ei ole tehty mitään havaintoja 8. joulukuuta 2011 jälkeen. Hänen puhelimensa lakkasi toimimasta samana päivänä. Puhelin paikantui viimeisen kerran lähelle Kuninkaantien ABC-huoltosemaa Valtatie 7:n varrella.

Poliisi on Tirkkosen katoamisen tutkinnassa selvittänyt hämäriä talokauppoja.

Tirkkonen myi noin kolmen hehtaarin tonttinsa ja tontilla sijaitsevan omakotitalonsa samana päivänä kun hän katosi. Talokaupoista tehtiin myös kauppakirja. Kauppa on sittemmin todettu pätemättömäksi, ja talo on mennyt perikunnalle.

Poliisi pidätti kauppoihin ja Tirkkosen katoamiseen liittyen virolaisen miehen ja naisen tammikuussa 2012 ja käräjäoikeus vangitsi molemmat ensin epäiltynä törkeästä kiskonnasta. Tirkkosen katoamisen jälkeen he olivat esittäneet asiakirjoja, joiden mukaan Tirkkonen olisi myynyt heille talonsa katoamispäivänä pilkkahintaan.

Sittemmin päärikosnimike vaihtui murhaksi. Oikeus kuitenkin vapautti miehen ja naisen myöhemmin tutkintavankeudesta. Tällä hetkellä poliisilla ei ole epäiltyjä.

– Jutussa ei tällä hetkellä tehdä aktiivisia tutkintatoimia, Ihaksinen sanoo.

Virolaisten kertomuksen mukaan Tirkkosta olisi kuljetettu mustalla pakettiautolla tai mustalla Mercedes-Benz 200-merkkisellä henkilöautolla kauppojen jälkeen 7. joulukuuta illalla Porvoon moottoritietä Kotkaan päin. Auto on saattanut pysähtyä Kuninkaantien ABC-huoltoasemalla.

Keskusrikospoliisi on tehnyt useilla alueilla laajoja etsintöjä - toistaiseksi tuloksetta. Poliisi kaipaa edelleen havaintoja Tirkkosen liikkeistä katoamisen aikoihin.

Seppo Korhonen katosi huoltoasemalta

Järvenpääläinen Seppo Korhonen katosi maaliskuussa 2005 - vain muutamia päiviä sen jälkeen, kun hän oli palannut Thaimaasta.

Korhonen nähtiin viimeisen kerran Tuusulassa Hyrylän Shellillä. Hän nousi huoltamon pihasta 13.3.2005 punaisen Opel Kadettin kyytiin.

– Korhosesta ei ole sittemmin löytynyt jälkeäkään, tutkinnanjohtajana myös tässä tapauksessa toimiva Ihaksinen sanoo.

Keskusrikospoliisi on tutkinut tapausta murhana. Korhosella tiedetään olleen jengiyhteyksiä. Kaksi henkilöä oli vangittuna epäiltynä Korhosen tappamisesta, mutta heidät jouduttiin laskemaan vapaaksi näytön puutteessa. 

Ihaksisen mukaan Korhosen katoamiseen ei ole saatu viime aikoina uusia vihjeitä. Poliisi kuitenkin uskoo, että Korhosen, Kai Salomaan ja Seppo Tirkkosen tapaukset voivat vielä selvitä.

Rikostutkintaa hankaloittaa, jos uhria ei löydy, mutta Suomen rikoshistoriassa on tuomittu henkilöitä elinkautiseenkin vankeuteen, vaikka vainajaa ei ole löytynyt.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja