Riina Mäkinen elossa? Poliisi tyrmää: "Järjenvastainen" vihje – mystistä USB-tikkua ei koskaan toimitettu poliisille

MTV:n rikostoimittajat: Kadonneet nuoret naiset 10:21
MTV:n Rikostoimittajat ruoti Mäkisen tapauksen villiä vihjettä marraskuussa. Katso keskustelu yltä.

Vapaaehtoisiin etsijöihin yhteyttä ottanut mies antoi syksyllä vinkin, jonka mukaan vuonna 2017 kadonnut Riina Mäkinen olisi nähty elossa Loviisassa. Poliisin sanojen mukaan "järjenvastainen" vihje ei ole johtanut tutkinnassa läpimurtoon, eikä poliisi ole saanut haltuunsa miehen kertomaa mysteeristä USB-tikkua.

19-vuotias Riina Mäkinen nähtiin tiettävästi viimeisen kerran toukokuussa 2017, kun hän liikkui Loviisan alueella erään miehen seurassa. Varmoja havaintoja ei tämän jälkeen ole tehty.

Tapaus on ollut pimeänä jo yli viiden vuoden ajan. Kukaan ei tiedä, mitä Mäkiselle tapahtui. Naisesta ei ole löydetty jälkeäkään.

Poliisi epäilee naisen joutuneen henkirikoksen uhriksi, mutta Mäkisen kanssa viimeksi liikkunutta miestä ei asiassa epäillä.

Poikkeuksellinen vihje

Kuluneen syksyn aikana viranomaisten tietoon tuli yllättäen henkilö, joka väitti tavanneensa Mäkisen Loviisassa sijaitsevassa ruokaravintolassa iltapäivällä tai illalla 3. syyskuuta tänä vuonna.

Mies oli ottanut yhteyttä Mäkistä vapaaehtoisesti etsineisiin henkilöihin. Vapaaehtoiset ovat tutkineet maastoalueita Mäkisen katoamispaikan läheisyydessä jo useamman vuoden ajan, vaikka poliisi on viralliset etsinnät jo päättänyt.

Mies väitti, että Mäkinen olisi lähestynyt häntä ruokaravintolassa itse ja ihmetellyt, etteikö tämä tunnista häntä. Miehen mukaan hän oli tämän jälkeen jutellut Mäkisen kanssa hetken ja saanut Mäkiseltä jonkinlaisen muistitikun.

Aiemmin uutisoitiin, että muistitikku olisi menossa poliisille tutkittavaksi. Riina Mäkisen katoamisen tutkinnanjohtaja Jussi Wahe kertoo, että näin ei ole tapahtunut.

– Minun käsiini ei ole mitään muistitikkua tullut.

Wahe kertoo, ettei poliisi ole saanut yrityksistä huolimatta myöskään yhteyttä vinkin antaneeseen henkilöön. Mies ei ole vastannut poliisin yhteydenottoihin. Poliisi on silti tehnyt omia tutkimuksiaan julkisuudessa olleen vihjeen perusteella.

Ei jälkiä

Mäkisen väitettyjä liikkeitä on selvitelty Loviisan valvontakameroista. Mitään naiseen viittaavaa ei ole löydetty, joskaan kameroita ei poliisin tiedon mukaan juuri vihjeessä mainitun ruokaravintolan välittömässä läheisyydessä ole.

Joka tapauksessa vaikuttaa siltä, että vihje on osoittautumassa perättömäksi.  

Ennen lopullista tuomiota poliisi haluaisi vielä muistitikun tutkittavaksi. Tutkinnanjohtaja uskaltaa kuitenkin arvioida jo tässä vaiheessa, että vihjeen antajan väittämät tapahtumat tuntuvat epäloogisilta.

– Miksi Riina olisi ottanut vuosien jälkeen omaehtoisesti yhteyttä johonkin vanhaan tuttuun, kun hän ei ole lähestynyt omaisiaankaan millään tavalla?

– Tämä tuntuisi hyvinkin erikoiselta, järjenvastaiselta. Kuulostaa vähän sellaiselta jenkkileffameiningiltä, Wahe kommentoi. 

Mäkisestä ei ole tiettävästi mitään vahvistettuja elonmerkkejä katoamisillan jälkeen. Esimerkiksi naisen pankkitiliä ei ole käytetty. Poliisi on aiemmin useampaan kertaan todennut, ettei se usko Riinan löytyvän hengissä.

Poliisi saa virheellisiä tai epämääräisiä havaintoja kadonneista henkilöistä ajoittain. Mäkisen tapauksessa havainto oli kuitenkin poikkeuksellinen, sillä siitä kertoi henkilö, joka aiemmin tunsi Mäkisen henkilökohtaisesti. Mies myös väitti käyneensä naisen kanssa pitkän keskustelun.

Juttua korjattu 22.12.2022 kello 9.03: Aiemmin jutussa kerrottiin, että aiemman uutisoinnin perusteella USB-tikku olisi jo toimitettu poliisille. Aiemmin tikun kuitenkin vasta kerrottiin olevan matkalla poliisille.

Lue myös:

    Uusimmat