Satasta ei ole pakko ajaa, vaikka saisikin – mökkikauden lopettajaisten myötä tien päällä on taas runsaasti peräkärryjä

Osaatko sitoa moottoripyörän peräkärryyn oikein? 3:41
Tiedätkö, miten moottoripyörä tulee sitoa peräkärryyn kuljetuksen ajaksi? Katso ohjeet Autoliiton videolta.

Liikenneturva muistuttaa peräkärryn vetäjiä turvallisuudesta varsinkin nyt, kun voimassa on uusi laki, joka sallii kevytperävaunua vedettävän sadan kilometrin tuntinopeudella.

Kesäkuussa voimaan tullut uusi tieliikennelaki antaa luvan ajaa 100 kilometrin tuntinopeutta, vaikka autoon olisi kytketty kevytperävaunu. Ennen peräkärryn kanssa sai ajaa korkeintaan 80 kilometrin tuntivauhtia.

Uusi laki poisti myös pakettiautoilta ja enimmäismassaltaan enintään 3,5-tonnisilta matkailuautoilta ajoneuvokohtaiset nopeusrajoitukset.

Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan, että korkeampi nopeus vaatii entistä suurempaa huolellisuutta kuorman tekijältä.

Kuormaa ja sido oikein

– Kuormasta tulee helposti liian raskas, kärry ja kuorma saavat yhteensä painaa korkeintaan 750 kiloa, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Kuorma on syytä tehdä mahdollisimman matalaksi. Painon tulee myös jakautua tasaisesti.

– Olennaisinta on, ettei kuorma ole etu- eikä varsinkaan takapainoinen, sanoo Vuoristo.

Myös oikein tehty kuorma pitää sitoa huolella. Moni kiristääkin liinat kuorman yli, mutta ajosuuntainen sitominen unohtuu.

– Kuorma pitää sitoa niin, ettei se pääse liikkumaan eteen äkkijarrutuksen tai törmäyksen yhteydessä, neuvoo Vuoristo.

– Peräkärryn peittäminen muovikuvulla ei ole kuorman sitomista.

Satasta ei ole pakko ajaa

Lain sallima sadan kilometrin tuntinopeus koskee vain kevytperävaunuja, käytännössä siis väljempi nopeusrajoitus ei koske venetrailereita ja matkailuvaunuja.

Hyvä on ottaa huomioon myös se, että nykyisin liikenteessä olevat kevytperävaunut ovat peräisin ajalta, jolloin niitä sai vetää korkeintaan 80 kilometrin tuntinopeudella. Kalustoa ei siis ole suunniteltu suoraan nykylain sallimiin nopeuksiin.

– 100 kilometriä tunnissa on maksiminopeus, mutta sitä ei ole pakko ajaa, muistuttaa Vuoristo.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat