Satakunnan hyvinvointialue rekrytoi hoitajia Sambiasta – mutta miksi juuri sieltä?

Satakunnan hyvinvointialue rekrytoi hoitajia Sambiasta – tästä on kyse 11:25
Satakunnan hyvinvointialue rekrytoi hoitajia Sambiasta – tästä on kyse

Hoitajapulaa on alettu ratkoa joillain paikkakunnilla Suomessa ulkomaalaisella työvoimalla. Satakunnan hyvinvointialue on rekrytoimassa 25 hoitajaa Sambiasta eteläisestä Afrikasta.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Sambian hoitajat tulevat Suomeen oppisopimuskoulutuksella.

Miksi juuri Sambia? 

Satakunnan hyvinvointialueen järjestämisjohtaja Marika Lanne kertoo, että aloite sambialaishoitajien värväämisestä Suomeen tuli Kajaanin ammattikorkeakoululta. 

Sambia valikoitui kohteeksi Lanteen mukaan siksi, että siellä on paljon hoitajia työttömänä ja joka vuosi valmistuu 11 000 uutta sairaanhoitajaa.

– Sambian näkemyksen mukaan on parempi, että he lähtevät työskentelemään ulkomaille valmistuttuaan kuin että jäisivät maahan työttöminä. 

Sambialaishoitajat aloittavat hoitaja-avustajina

Satakunnan hyvinvointialueen edustajat ovat parhaillaan Sambiassa haastattelemassa potentiaalisia tulijoita ja rekrytoimassa heitä Suomeen koulutettaviksi.

Lanteen mukaan opiskelijat olisivat Suomessa tavoitteen mukaan toukokuussa ja koulutus alkaisi kesäkuussa. Jokaiselle tehdään henkilökohtainen opintosuunnitelma. 

Sambialaishoitajat eivät ainakaan alussa työskentele sairaanhoitajina vaan hoiva-avustajina. Taustalla ovat Suomen lain asettamat vaatimukset hoitajille ja toisaalta kielitaitovaatimus. 

– Sambian sairaanhoitajan koulutus ei ole hyväksyttävissä suoraan Suomessa, Lanne selvittää MTV Uutiset Livessä. 

Sambiassa opiskellaan jo suomea

Hoiva-avustajat työskentelevät pääosin ikäihmisten kanssa, jolloin kielimuuri saattaa muodostua haasteeksi. Suomen kielen taito onkin Lanteen mukaan avainasemassa rekrytoinnissa jo asiakas- ja potilasturvallisuuden takia. 

– On totta, että suomen kielen osaamisen taito on ihan keskeinen, jos hoiva-alalla ja erityisesti ikäihmisten parissa toimii. Kajaanin ammattikorkeakoulun avustuksella (valikoidut) sambialaishoitajat opiskelevat jo suomea paikallisessa yliopistossa. He saavuttavat siellä kehittyvän peruskielitaidon tason ja se on ehto sille, että he voivat tulla Suomeen ja aloittaa meillä opinnot. Arjessa työpaikoilla ja koulutuksessa kielitaito sitten kehittyy. 

– Hyvin vahva suomen kielen opintojen satsaus tähän koulutukseen liittyy. 

Samaan aikaan valmennetaan ja tuetaan työyhteisöjä kohtaamaan uusia, erilaisesta kulttuurista tulevia työntekijöitä. 

– Suomen kieli on avainasemassa tässäkin asiassa.

Myös mahdollisille puolisoille pyritään etsimään työtä, jos heillä on osaamista aloilla, joissa Suomessa vallitsee hoitoalan ohella työvoimapula.

Mitä tämä kaikki tulee maksamaan, ja miten koulutetut hoitajat saadaan kotoutumaan ja pysymään Suomessa? Katso koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Porissa 11 hoitajaa Espanjasta

Porin perusturvaan tuli viime elokuussa 11 hoitajaa Espanjasta.

Marika Lanteen mukaan he kaikki ovat vielä Porin perusturvassa.

– Toki yksittäisiä pettymyksiä saattaa olla, mutta ei ole kantautunut korviini, että olisi mennyt pahasti pieleen. 

Lue myös:

    Uusimmat