Sata kilometriä sähköautolla – näin lasket, kuinka paljon se maksaisi

Onko nyt oikea aika ostaa sähköauto? 0:52
Onko nyt oikea aika ostaa sähköauto?

Vaikka sähkön hinta onkin noussut, on sähköautolla ajaminen silti tuntuvasti edullisempaa verrattuna bensa- tai dieselautoiluun. Näin lasket, kuinka monta euroa sadan kilometrin sähköautoilu maksaa tietyllä kulutuksella ja tietyllä sähkönhinnalla.

Sähköauton lataamisen hinta riippuu siitä, missä autonsa lataa. Julkiset latausasemat ovat pääsääntöisesti hinnakkaampia kuin kotilataus, mutta kotonakin on syytä miettiä lataamisen ajankohtaa – erityisesti, jos on valinnut pörssisähkösopimuksen, jonka hinta vaihtelee rajusti vuorokaudenajan mukaan.

Moni autoilija on tottunut ajattelemaan autonsa kulutusta bensa- tai diesellitroina sataa kilometriä kohden. Sähköautoissa kulutus ilmoitetaan kuitenkin kilowattitunteina satasella.

Esimerkiksi perusmallisen Volkswagen ID.4 -sähköauton ilmoitettu yhdistetty kulutus on 16,9 kilowattituntia sadalla kilometrillä. Ajotavasta, nopeudesta, olosuhteista ja lämpötilasta riippuen todellinen kulutus voi helposti olla reippaastikin tätä korkeampi, mutta tyypillisesti nykyisten sähköautojen kulutus asettuu noin 15–30 kilowattitunnin haarukkaan sadalla kilometrillä, mikäli kiihdytyspoljinta kohtelee edes jokseenkin järkevällä tavalla.

Mikäli auto kuluttaa matka-ajossa 20 kWh/100 km ja kotona ladatusta sähköstä maksaa nykyisillä hinnoilla esimerkiksi 40 senttiä kilowattitunnilta siirtomaksuineen, on sadan ajokilometrin hinta helppo laskea jo näillä tiedoilla, eli 0,40 x 20 = 8,00 – näillä muuttujilla sadan kilometrin ajo maksaisi siis kahdeksan euroa.

Jotta polttomoottoriautolla pääsisi samaan, olisi kulutuksen oltava neljä litraa satasella polttoaineen maksaessa kaksi euroa litralta. Mutta esimerkiksi dieselin keskihinnan ollessa tänään 2,325 euroa, vaatisi kahdeksan euron kuluihin pääseminen jo alle 3,5 litran kulutusta satasella.

Mikäli sähköautoaan lataa edullisella yösähköllä tai oman sähkösopimus on ajalta ennen kovimpia korotuksia, on sadan kilometrin ajon energiakustannukset luonnollisesti paljon vähemmän kuin kahdeksan euroa.

Miten sähköautoilija voi säästää rahaa juuri nyt? 2:44
KATSO MYÖS: Kuinka sähköautolla ajava voi säästää rahaa?

Lue myös:

    Uusimmat