Lukioaikaisesta seurustelusta tuli painajainen: Ex-poikaystävä vainosi naista kahden vuoden ajan – soittoja ja viestejä yötä myöten

Espoon käräjäoikeus on tuominnut 26-vuotiaan miehen vainoamisesta sakkorangaistukseen. Mies sai kaksi vuotta jatkuneesta vainoamisesta yhteensä 40 päiväsakkoa. 

Oikeuden mukaan mies vainosi lukioaikaista tyttöystäväänsä kahden vuoden ajan. Teko kesti tammikuusta 2014 tammikuuhun 2016 saakka.

Mies tuomittiin 40 päiväsakkoon, jotka tekevät hänen tuloillaan 280 euroa.

Lisäksi mies tuomittiin korvaamaan naiselle loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä 2000 euroa.

Uhkaavia viestejä

Mies vainosi entistä tyttöystäväänsä ottamalla häneen toistuvasti yhteyttä, lähettämällä tälle viestejä ja soittelemalla. Asiattomat, uhkaavat ja seksuaalisväritteiset yhteydenotot aiheuttivat naisessa pelkoa ja ahdistusta.

Mies kiisti syytteet. Hän myönsi lähettäneensä asiattomia ja uhkaavia viestejä vain kahtena päivänä, mutta ne eivät hänen mukaansa olleet vainoamista.

Viestit esitettiin oikeudessa kirjallisina todisteina.

Tapasivat lukiossa

Parin seurustelu alkoi lukiossa vuonna 2007.

Naisen mukaan seurustelu kesti vain lyhyen aikaa eikä se koskaan edennyt intiimille tasolle. Tyttö yritti lopettaa seurustelun 8-9 kuukauden jälkeen kun hän kuuli pojan sairastavan skitsofreniaa. Tuossa vaiheessa poika oli kuitenkin uhannut tyttöä tappamisella eikä tyttö uskaltanut lopettaa suhdetta.

Oikeus katsoi tuomiossaan, että parin seurustelusuhde päättyi viimeistään vuonna 2012, jolloin nuori nainen alkoi seurustella toisen miehen kanssa. Tuolloin nainen pyysi miestä lopettamaan yhteydenpidon.

Mies otti kuitenkin naiseen toistuvasti yhteyttä puhelimitse ja viestitse. Yhteydenotoissa hän uhkasi naista.

Naisen mukaan viestejä ja puheluita tuli ajoittain paljon. Toisinaan yhteydenottojen välillä kului kuukausia.

Lukion jälkeen nuori nainen muutti pääkaupunkiseudulle, mistä mies etsi hänet käsiinsä.

Soittoja tuli öisinkin

Naisen mukaan tilanne paheni olennaisesti vuonna 2014. Soittelu ja viestittely jatkui välillä päiviä ja viikkoja. Joskus soittoja tuli öisinkin.

Nainen kertoi tilanteen johtaneen siihen, ettei hän uskaltanut kulkea yksin ulkona ja hän oli ahdistunut ja itkuinen. Nainen ei käyttänyt lainkaan sosiaalista mediaa eikä hän pitänyt yhteyttä heidän yhteisiin ystäviin.

Mies kertoi oikeudessa, että hänellä todettiin vuonna 2013 skitsofrenia ja häntä oli hoidettu psykiatrisella osastolla.

Mies väitti, että hän itse päätti seurustelun naisen kanssa, ja oli aluksi sen vuoksi yhteydessä naiseen eron jälkeen. Myöhemmin hän kertoi olleensa yhteydessä naiseen hoitojaksonsa aikana, jolloin hän myös poistui luvatta osastolta. Välillä mies kertoi olleensa naiseen yhteydessä psykoottisessa mielentilassa.

Nainen vastasi pelon takia

Oikeus piti naisen kertomuksia selvästi uskottavampana kuin miehen. Oikeus myös katsoi, että nainen vastasi miehen puheluihin ja viesteihin ainoastaan siksi, että hän ei uskaltanut olla vastaamatta niihin.

Espoon käräjäoikeus totesi, että miehellä oli ollut jo ennen skitsofrenian toteamista psyykkisiä ongelmia. Oikeus katsoikin, että miehen olosuhteet tekoaikaan voidaan ottaa huomioon rangaistuksen mittamisessa. Näin ollen mies tuomittiin vain lievähköön sakkorangaistukseen.

Syytteet kotirauhan rikkomisesta ja viestintärauhan rikkomisesta hylättiin.

Lue myös:

    Uusimmat