Sarjaraiskaaja raiskasi heti edellisen tuomion jälkeen – aiempi uhri ihmettelee, miksi miestä ei saada pysäytettyä

Vuosien saatossa lukuisista raiskauksista, niiden yrityksistä ja muista rikoksista tuomittu 47-vuotias Mikko Tapani Linnanto syyllistyi jälleen uuteen vakavaan seksuaalirikokseen, paljastuu käräjäoikeuden tuomiosta.

Erityisen huomionarvoista on, että mies oli saanut viimeksi tuomion raiskauksesta raiskausta edeltävänä päivänä.

Aiemmin Linnannon uudesta tuomiosta kertoi Helsingin Sanomat.

Raiskasi ja pahoinpiteli uhrinsa

Nyt käräjillä käsitelty teko tapahtui mökillä pienehkössä keskisuomalaisessa kunnassa marraskuussa vuonna 2020. Kyseessä oli lähisuhdeväkivalta.

Mies raiskannut uhrin ollen eri tavoin sukupuoliyhteydessä tämän kanssa. Raiskauksen jälkeen hän oli ottanut uhriaan kiinni ranteista, sitonut kädet nippusitein ja lyönyt tätä pään alueelle useita kertoja.

Mies teki tekonsa vain päivää sen jälkeen, kun Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi hänet kolmen vuoden vankeuteen raiskauksesta. Uhri oli sama kuin aiemmassa teossa.

Uhri sai teossa muun muassa silmäkuopan murtuman sekä mielenterveyden ongelmia. Oikeus arvioi, että mies oli tehnyt pahoinpitelyn erityisen julmalla tavalla.

Manipulatiivisia viestejä ja uhkaavia viestejä ”kasvavasta vihasta”

Mies oli myös lähettänyt uhrille viestin, jossa pyrki saamaan tämän muuttamaan kertomustaan sekä viimeisimmästä että aiemmasta rikoksesta.

Uhkaavaksikin luonnehdittavassa viestissä mies vaati naista muun muassa selittämään oikeudelle kertomiaan tapahtumia ”viinahulluuskohtaukseksi” ja kannattamaan hänen tuomionsa alentamista, viitaten muuten ”vihaan mikä sisälläni velloo” ja joka muuten ”vaan kasvaa”.

– Mun vitutukseni ei tule laantumaan ennen kuin saat itse tuntea miltä tuntuu kun omaan sukuun sattuu oikeesti, mies oli muun muassa kirjoittanut.

Oikeus arvioi, että tekijä pystyi hyvin tehokkaasti vaikuttamaan uhriin, ja luonnehti tämän toimia ”hyvin manipulatiivisiksi”.

Esimerkkinä se pitää jo sitä, miten mies onnistui houkuttelemaan raiskaamansa naisen kanssaan mökille heti tuomion jälkeen.

”Täydellistä piittaamattomuutta lain kielloista”

Mies myönsi oikeudessa raiskauksen ja pahoinpitelyn.

Mies tuomittiin raiskauksesta, kahdesta pahoinpitelystä ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta yhteensä 3 vuoden ja 9 kuukauden vankeuteen.

Hänet määrättiin lisäksi maksamaan uhrille 5 000 euron korvaukset kivusta ja särystä sekä yhteensä 8 000 euroa kärsimyskorvauksia.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Oikeus piti erityisen huomionarvoisena, että rikos tehtiin välittömästi aiemman tuomion saamisen jälkeen.

– Tämä osoittaa aivan yksiselitteisesti täydellistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä, Päijät-Hämeen käräjäoikeuden tuomiossa katsotaan.

Uhri vuosien takaa ihmettelee, miten rikosten annetaan jatkua

MTV Uutiset on kertonut Linnannon pitkään jatkuneesta seksuaalirikosten sarjasta aiemmin. Keväällä MTV:n Rikospaikka-ohjelman haastattelussa yksi hänen uhreistaan, lapsena lähes 20 vuotta sitten raiskattu Elina ihmetteli, miten miehen annetaan syyllistyä uusiin seksuaalirikoksiin kerta toisensa jälkeen. Elina ei esiinny haastattelussa omalla nimellään aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.

Linnanto on tuomittu seksuaalirikoksista aiemmin vuosina 1997, 1999, 2003, 2007, 2018 ja 2020. Rikosnimikkeet vaihtelevat raiskauksista ja niiden yrityksistä aina törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Vankeutta hänelle on tuomittu yhteensä elämänsä aikana nyt yli 20 vuotta.

Elina kuvaili haastattelussa turhautuvansa siihen, miten mies voi satuttaa aina vain uusia uhreja. Tuomioilla ei näytä olevan vaikutusta miehen toimintaan.

Samalla Elina itse kokee elävänsä tietynlaista elinkautista miehen hänelle tekemän rikoksen seurausten kanssa.

– En ikinä vapaudu siitä, Elina kuvailee omaa kokemustaan seksuaalirikoksen uhrille aiheuttamasta taakasta. 

Voit katsoa Elinan haastattelun oheiselta videolta ja kuulla lisää Linnannon mittavasta rikostaustasta.

6:45
Elina kertoo Rikospaikan haastattelussa, miten rikoksen kohteeksi joutuminen vaikuttaa hänen elämäänsä, ja mitä hän ajattelee miehen sarjarikollisuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja