Sarjanäpistelijä jäi kiinni 29 kertaa vuoden sisällä – saattaa päätyä vankilaan vain yhden oluen tähden

Keski-ikäinen mies anasti kaupasta yhden tölkin olutta Vantaalla, tiedottaa Itä-Uudenmaan poliisi. Näpistyksen kaltaisen vähäpätöisen rikoksen voi yleensä ratkaista sakolla. Tällä kertaa se ei kuitenkaan tullut kyseeseen.

Syynä on, että miestä epäillään näpistyksestä jo 29. kertaa vuoden sisällä.

Poliisin sakkokäsikirjassa ohjeistetaan, että niin sanottuun rangaistusmääräysmenettelyyn, eli poliisin määräämään sakkorangaistukseen ei tulisi turvautua, jos henkilö syyllistyy toistuvasti samankaltaisiin rikkomuksiin ja osoittaa piittaamattomuutta laista.

Rangaistusmääräysmenettelyssä annettuja sakkoja kun ei voi lain mukaan muuttaa vankeudeksi. Tämä tarkoittaa sitä, että jos henkilö sattuu olemaan varaton ja jättää sakon maksamatta, hän jää käytännössä rangaistuksetta. 

Vantaan olutnäpistyksestä käynnistettiinkin oikea poliisitutkinta.

Rikoksesta epäilty mies jopa kyyditettiin poliisiasemalle kuulusteltavaksi asiaan liittyen.

Myöhemmin asiasta laaditaan esitutkintapöytäkirja, joka toimitetaan syyttäjälle. Syyttäjä puolestaan päättää, nostetaanko asiassa syyte. 

Jos asia etenee oikeuteen ja mies vielä tuomitaankin, hänet määrätään todennäköisesti sakkorangaistukseen.

Ja koska oikeuden määräämä, maksamatta jäänyt sakko voidaan muuttaa vankeudeksi toisin kuin rangaistusmääräysmenettelyssä määrätty sakko, on mahdollista, että sarjanäpistelijä istuu lopulta vankilassa – vain yhden oluen tähden.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja