Sarjakuva poimii arjesta helmet

Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Kuva: Pertti Nisonen

Palkitut sarjakuvataitelijat Aino Havukainen ja Sami Toivonen tekevät arjesta taidetta. Tatun ja Patun luojina tunnettu työpari tarttuu nyt stripeissään lapsiperheen arkeen ja vanhempien parisuhteeseen. Lopputulos eli Himasen sarjakuvaperhe muistuttaa kummasti taiteilijaparin omaa perhettä.

Pariskunta ja työpari Aino Havukainen ja Sami Toivonen ovat kuin kolikon kaksi puolta tai kuin vakka ja kansi - niin erottamattomasti he kuuluvat yhteen. Parin saumaton yhteistyö on viime vuosina myös huomattu, sen voi päätellä kirjojen myyntiluvuista ja työlle annetuista palkinnoista. Anarkististen pojanviikareiden Tatun ja Patun luojina tunnetut taiteilijat laajentavat uudessa sarjakuvakirjassaan näkökulmaa ja marssittavat esille aiemmin vain lehtistripeissä nähdyn perheen, Himaset.

- Totta kai Himaset ovat heijastuma meidän perheestä, koostuhan sekin isästä, äidistä ja kahdesta tyttärestä, aivan kuten mekin. Myös Himasten perheen aikuiset ovat meidän kaltaisia temperamenteiltaan, mutta täytyy silti muistaa, että kirjan tapahtumat ovat keksittyjä juttuja, Aino Havukainen pohtii.

Samaan aikaan Sami Toivonen ponnistelee, ettei keskeyttäisi puolisoaan. Hänellä on nimittäin asiaan täydennettävää.

- Himasten aikuiset ovat saaneet meidän luonteenpiirteitä ja me ollaan tarkoituksella käännetty perinteistä asetelmaa toisin päin. Himasilla Hanna onkin se, joka käy kaverin kanssa yksillä ja Ola osallistuu paljon lastenhoitoon ja kotitöihin. Kun sarjakuvan asetelmassa on totta toinen puoli, sitä osaa käsitellä luontevasti työstämisvaiheessa, Toivonen lisää.

Arkisia oivalluksia

Himaset - Juustoon ei saa piirtää -kirjan kansi.

Havukainen ja Toivonen kuvaavat töissään tavallisen suomalaisen lapsiperheen arkea. Juuri tavallisesta päivästä ja sen tapahtumista voi löytyä herkullisia aiheita sarjakuvaan.

- Sarjisten lähtötilanteet voivat kummuta suoraan kotoa ruokapöydän äärestä, mutta harvoin koko strippi vastaa yks yhteen todellisia tapahtumia. Usein aiheita napsitaan myös sukulaisten ja tuttavien kertomista hauskoista jutuista. Ilmeisesti nämä tarinat onnistuvat kuvaamaan perheiden arkea, sillä saamme usein sellaista palautetta, että miten te voitte tietää, miten meillä eletään, Aino Havukainen naurahtaa.

Perhearjen kuvaaminen tuntuu taiteilijaparista luontevalta, varsinkin kun he uskovat sen painoarvoon tulevaisuudessakin.

- Voin kuvitella, että nämä sarjakuvat kertovat paljon nykyajasta. Jos näitä lukee vuosikymmenien päästä, näkee varmaan aika selkeästi sen, millaista vanhemmuus oli tässä ajassa. Meidän vanhempanne olisivat varmasti piirtäneet kovin toisenlaista perhesarjista. Strippeihin heijastuukin vahvasti se, millaista on nykyään olla isä ja äiti, työn ja kodin vaatimusten ristipaineessa, Aino Havukainen pohtii.

Herkullisimmillaan ristipaineet näyttäytyvät Himasten stripissä, jossa perheen äiti taiteilee yhtä aikaa lasten ja työn välillä

- Kirjan suosikkistrippini on se, jossa Himasten Hanna liikkuu vapaapäivänään kaupungilla lasten kanssa ja puhuu samalla työpuhelua. Hän työntää toista lasta vaunuissa ja pitää toista käsikynkässä ja touhottaa heidän kanssaan kaupungilla. Samaan aikaan hän ratkoo puhelimessa työpaikalla virinnyttä ongelmaa ja vakuuttelee syventyvänsä siihen sitten töissä. Koko strippi on ihanan monitasoinen - se osoittaa miten vaativasta kenttäoperaatiosta Hanna selviytyy lasten kanssa ja kykenee samalla hoitamaan työmurheet toisella aivopuoliskollaan, Sami Toivonen kuvailee.

Yhteiset ideat

Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Kuva: Pertti Nisonen

Havukainen ja Toivonen työskentelevät kirjojen ja kuvitusten parissa tiiviisti yhdessä, joka työvaiheessa. Vaikka Aino Havukainen kantaakin suuren osan luovasta vastuusta ja Sami Toivonen piirtämisestä, he sparraavat ja hiovat toistensa ideoita alusta loppuun.

- Me toimitaan yhdessä aivoriihenä ja pallotellaan ideoita. Aino kantaa harteillaan suurta osaa luovasta vastuusta, vaikka käsikirjoitus tehdäänkin yhdessä. Minä teen pikaluonnoksen Ainon käsiksen pohjalta ja sen jälkeen luonnosta hiotaan yhdessä. Aino saattaa sanoa, että tuon hahmon asentoa on korjattava tai että sen pitääkin tulla kuvaan toisesta kulmasta. Jokainen yksityiskohta siis suunnitellaan yhdessä ja viimeistelyyn käytetään paljon aikaa. Onneksi sitä on käyttää asti, Sami Toivonen hymyilee.

Tatuista ja Patuista taiteilijapari ei tunnu saavan tarpeekseen, vaikka Himaset avaavatkin uuden suunnan työlle. Havukainen ja Toivonen työstävät parhaillaan syksyllä ilmestyvää Tatun ja Patun outoa unikirjaa ja ovat juuri nyt kiihkeässä työvaiheessa. He eivät pelkää leimautuvansa vain suositun poikakaksikon seikkailuihin.

- Ei ole ajateltu asiaa tuolta kantilta. Tatuja ja Patuja tehdään niin kauan kuin into säilyy, ja ainakin vielä ollaan ihan onnellisesti naimisissa näiden poikien kanssa. Jos motivaatio hiipuu, pitää tarttua muihin töihin. Onhan meillä nyt nämä Himaset, Aino Havukainen miettii.

Loman odotusta

Tatu ja Patu

Tänä kesänä niin Himaset kuin Tatu ja Patukin saavat tovin pölyttyä tietokoneen kovalevyllä ja Toivosen valopöydällä, sillä pariskunta aikoo pitää kunnon kesäloman. Onneksi pari voi piirtää Himasia varastoon, jotta viikoittain ilmestyvän stripin ei tarvitse lomailla. Pehmeä lasku kesään alkaa itse asiassa jo tällä viikolla.

- Lapset ovat nyt viimeistä viikkoa hoidossa ja alkukesästä meillä onkin tarkoituksena vuorotella työn suhteen. Toinen siis hoitaa lapsia ja toinen työskentelee ja sitten vaihdetaan. Onneksi on myös lomaa, sitä odotamme kaikki malttamattomina, Aino Havukainen huokaa.

Lue myös:

    Uusimmat