Sarjakuristaja tuomittiin prostituoidun murhasta elinkautiseen vankeuteen – Penttilää ei lähetetä mielentilatutkimukseen

Esitutkintamateriaali paljastaa sarjakuristajan liikkeet ennen tekoa 0:50

Helsingin käräjäoikeus antoi hetki sitten tuomionsa sarjakuristajana tunnetulle Michael Penttilälle.

Käräjäoikeus tuomitsi Penttilän murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Puolustus vaati Penttilän mielentilan tutkimista, mutta käräjäoikeus ei suostunut pyyntöön. Tänään annettu päätös on siten käräjäoikeuden lopullinen tuomio.

Oikeuden mukaan Penttilä kuristi naisen vakaasti harkiten. Oikeus katsoi, että Penttilä surmasi naisen kuristamalla häntä ainakin käsin, nahkavyöllä ja sukkahousuilla. Teko osoitti Penttilässä päättäväisyyttä ja sitkeää surmaamispyrkimystä ja se tehtiin erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

"Uhri kauhun vallassa"

Oikeus katsoi tekoa pitkitetyn tuskien lisäämiseksi. Teon katsottiin myös aiheuttaneen naiselle kovia tuskia, kuten suurta kipua ja hengenahdistusta.

– Voidaan pitää selvänä, että [uhri] on ollut teon kohteena ollessaan kauhun vallassa.

Oikeuden mukaan teko oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Myönsi tapon

Syyttäjä Eija Velitski vaati Penttilälle elinkautista vankeusrangaistusta 52-vuotiaan naisen murhasta.

Michael Penttilä kiisti murhan, mutta hän myönsi tappaneensa naisen Helsingissä huhtikuussa. Penttilä kuristi prostituoituna työskennelleen naisen tämän omassa asunnossa Helsingin Alppiharjussa.

Penttilä piilotti naisen ruumiin sängyn alle, mistä se löydettiin kolme viikkoa myöhemmin, kun talon rappukäytävään levisi paha haju. Huoltomies löysi ruumiin käydessään toista kertaa asunnossa.

Penttilä otettiin kiinni kaksi päivää myöhemmin, toukokuun 6. päivä.

Oikeus katsoi, että Penttilä oli siivonnut rikospaikkaa teon jälkeen, ja hän oli valmistautunut etukäteen hankkimalla prepaid-liittymän tapaamisen järjestelyjä varten.

– Ei ole uskottavaa, että Penttilä olisi hankkinut puhelimen nimettömälle ystävälleen. - - Penttilä on hankkinut uuden puhelimen nimenomaan toteuttakseen tapaamisen ja siten, että häntä ei voitaisi jäljittää puhelintiedoista, oikeus totesi.

Penttilä oli varustautunut tekoon ottamalla mukaansa kuristamiseen soveltuvia välineitä. Mielijohteen synnyttämää tappoa vastaan puhui myös se, että Penttilä vaihtoi tekovälinettä kesken henkirikoksen.

Syyttäjä vastusti mielentilatutkimusta

Puolustus pyysi Penttilän lähettämistä mielentilatutkimukseen, koska hänelle on tehty mielentilatutkimus edellisen kerran lähes 10 vuotta sitten ja asianajaja Kari Erikssonin mukaan olosuhteet ovat sen jälkeen muuttuneet.

Syyttäjä vastusti Penttilän lähettämistä mielentilatutkimukseen, koska Penttilä on tehnyt aiemmin useita vastaavanlaisia tekoja eikä niissä ole kyse mielensairaudesta.

Syyttäjän mukaan Penttilän kuristamistaipumuksessa on kyse vakavasta persoonallisuuden häiriöstä, mutta se ei vaikuta syyntakeisuuteen.

Oikeus ei suostunut puolustuksen pyyntöön ja pyyntö mielentilatutkimuksesta hylättiin. Oikeuden mukaan Penttilä on ollut toistuvasti tutkittuna eikä häntä ole todettu vuoden 1986 jälkeen syyntakeettomaksi.

Tuomion mukaan esille ei ole tullut psykoottiseen prosessiin viittaavia seikkoja. Sen sijaan Penttilän katsottiin olleen vaikeaa ymmärtää väkivaltaisuutensa vakavuutta ja laajuutta. 

– Pitkäaikaiset persoonallisuuden piirteet yhdessä seksuaalisten erityisviehtymysten kanssa kohottavan huomattavasti rikosten uusimisriskiä, tuomiossa kerrotaan.

Korjattu juttua kello 15.48: Oikeuden mukaan Penttilää ei ole todettu syyntakeettomaksi vuoden 1986 jälkeen, eikä vuoden 2006, kuten jutussa aluksi kerrottiin.

Lue myös:

    Uusimmat